2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Külföld

Elnökválasztást tartanak Portugáliában súlyos járványhelyzet közepette

Súlyos koronavírus-járvány közepette kezdődött meg vasárnap az elnökválasztás Portugáliában, felmérések szerint borítékolható a hivatalban lévő államfő, a jobbközép politikát követő Marcelo Rebelo de Sousa győzelme.

  • Elnökválasztást tartanak Portugáliában súlyos járványhelyzet közepette

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint nyolc órakor nyíltak meg és este hétkor zárnak. Több mint kilencmillió szavazásra jogosult adhatja le a voksát, öt évre választja meg az ország következő államfőjét.

Heten indultak az elnökválasztáson, köztük a hivatalban lévő államfő, a jobbközép irányvonalat követő Szociáldemokrata Pártból való - párttagságát elnöksége idejére felfüggesztő - Marcelo Rebelo de Sousa, akinek a közvélemény-kutatások szerint olyan magas, hetven százalék körüli a támogatottsága, hogy szinte biztosra vehető, hogy már az első fordulóban nyer, megszerzi ehhez a szavazatok több mint felét. A 72 éves államfő, egykori tekintélyes alkotmányjogász ciklusa idején mindvégig hatvan százaléknál magasabb népszerűségnek örvendett.

Az elnökválasztás súlyos járványhelyzet közepette zajlik, felfutásban van a koronavírussal fertőzöttek száma. A szavazás előtti napon mind a fertőzöttek, mind a halálesetek számában napi rekordot mértek. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a 10,3 millió lakosú Portugáliában a járvány kezdete óta 624 469 ember kapta el a fertőzést, és 10 194-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A járvány karácsony óta gyorsult fel, amikor négy napra enyhítettek a gyülekezési és mozgási korlátozásokon. Ennek következtében megugrott a kórházakban kezeltek száma, és a hatóságok kénytelenek voltak ismét szigorú járványügyi szigorításokat bevezetni.

A súlyos járvány miatt a hatóságok több intézkedést hoztak, hogy a szavazás ne rontson a helyzeten, de egy napra feloldották a mozgási korlátozásokat. A gyülekezésekre vonatkozó szigorú korlátozások miatt eleve a választási hadjárat idején sem voltak kampányrendezvények. Elemzők arra számítanak, hogy a járvány miatt alacsony lesz a részvétel a vasárnap elnökválasztáson.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!