2024. 07. 01. Hétfő Tihamér, Annamária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 22:50

Külföld

Elnökválasztás: a sámán Obama győzelmét látta

Néhány órával az elnökválasztás kezdete után a legnagyobb nevek már leadták szavazatukat Amerikában. Mitt Romney republikánus jelölt Massachusettsben szavazott, Barack Obama pedig már egy hete voksolt. A felmérések szerint az amerikaiak harmada ma dönti el, hogy elmegy-e választani. A közvélemény-kutatások alapján az eredmény megjósolhatatlan. Egy chicagói magyar újságíró szerint az Amerikában élő magyarok többsége Romney-ra fog voksolni, Kenya legismertebb sámánja viszont Obama győzelmét jósolta.

Az elsők között szavazott kedden Mitt Romney. Saját államában, Massachusettsben adta le a voksát, ahol biztos a győzelme.

– Nagyon jó érzés, bízom Ohióban – utalt a republikánus elnökjelölt az egyik ingadozó államra, ahol a verseny eldőlhet.

Már reggel szavazott az alelnök is. Az amerikaiak nem csak elnökről, hanem a kongresszusi képviselőkről, sőt a felsőházi szenátorok harmadáról is most döntenek. Szenátorként indult Joe Biden is.

– Mint mindig, nagyon izgalmas most is – közölte Joe Biden. – Most indulok nyolcadik alkalommal a választáson, és ez mindig egy különleges nap. Remélem, minél többen elmennek szavazni – főzte hozzá az alelnök.

Barack Obama már másfél héttel ezelőtt leadta a szavazatát a korai választáson, hogy így buzdítsa részvételre az embereket. Ő most Chicagóban várja az eredményt. Rajta kívül 25 millióan éltek a korai voksolás lehetőségével.

Amerikában 30 állam van, ahol engedélyezik az internetes, vagy postai szavazást. Ma várhatóan így is 120 millióan mennek el személyesen. Több államban hosszú sorok voltak reggel. A szavazóhelyiségek magyar idő szerint éjjel 1-kor zárnak a keleti parton, eredmény pedig szerda hajnalban várható.

A „csatatérállamokban” dőlhet el az elnökválasztás?

Az elnökválasztás eredménye akár olyan államokban is eldőlhet, ahol a Sandy hurrikán végigsöpört. Pennsylvania egyike a hét ingadozó államnak, ahol az elmúlt évek statisztikája alapján nem lehet megjósolni, hogy republikánus, vagy demokrata jelölt nyer-e.

Amikor kiderült, hogy a mormon vallású Mitt Romney lesz az ellenfele, az elnök 5-7 százalékkal vezetett a közvélemény-kutatásokban. Aztán ahogy jött a három televíziós vita, Romney úgy kezdett felzárkózni. A gazdaságra építette a kampányát. Ötödével csökkentené a személyi jövedelemadót, a vállalkozások terheit 10 százalékkal. Eltörölné az ingatlanadót és Obama 2010-es egészségügyi reformját is. Azt se felejtette el kiemelni, hogy az államadósság soha nem látott mértékben nőtt Obama elnöksége alatt; a tartozás elérte a GDP 100 százalékát.

A másik oldalon Barack Obama az iraki és afganisztáni kivonulás mellett a munkahelyteremtést helyezte középpontba. Elnöksége utolsó hónapjában jött ki az adat, hogy az állástalanok száma 8 százalék alá csökkent, ami kevesebb, mint az elmúlt 4 évben bármikor. Márpedig a Rasmussen Intézet felmérése szerint az amerikai szavazók negyede a munkahelyprogram alapján dönt. Talán ennek köszönhető, hogy Obama még mindig vezet a felmérésekben, de az előnye már csak 1 százalék és olyan előrejelzés is van, ami Romney-t jósolja győztesnek.

Elég lehet Ohióra odafigyelni

A választási rendszer sajátossága miatt ezért rendkívül szoros verseny várható. Az amerikaiak nem közvetlenül az elnökjelöltekre szavaznak, hanem elektorokat választanak meg, akik az úgynevezett elektori kollégiumban döntenek az elnökről.

538 elektor van és a lakosság aránya határozza meg, hogy melyik állam hány szavazattal rendelkezik. Az államok többsége hagyományosan vagy republikánus, vagy demokratapárti. Ez alapján Barack Obama 196, Mitt Romney 191 elektorra biztosan számíthat. A győzelemhez 270 voks kell, ezért a verseny az ingadozó, csatatérállamokban dől el. Ezekből 7 van és utoljára (2000-ben) George Bush nyert úgy, hogy egyetlen államon, Floridán múlott a győzelme.

 Az amerikaiak nem közvetlenül az elnökjelöltekre szavaznak
Az amerikaiak nem közvetlenül az elnökjelöltekre szavaznak
Fotó: Europress/AFP

A végeredményhez ezúttal elég lehet Ohiót figyelni. Az előző 10 elnökválasztáson az ohióiak mindig a későbbi győztesre szavaztak.

Az Amerikában élő magyarok többsége…

Mitt Romney-ra szavaz az Amerikában élő magyarok többsége egy chicagói magyar újságíró szerint. Harmath István 1956-ban vándorolt ki Amerikába, szerinte a magyar közösségben a demokratáknak nincs kialakult támogatói bázisa. Mint a Hír TV-nek fogalmazott, ő a republikánusokra szavaz és a felesége is, „ez egy elvi kérdés”.

Kagylókból és csontokból jósolta meg

Barack Obama győzelmét jósolja Kenya egyik legismertebb sámánja. A boszorkánysággal foglalkozó férfi Barack Obama édesapjának a falujában él, és 2008-ban is megjósolta az első színes bőrű amerikai elnök megválasztását. A férfi több mint 100 évesnek mondja magát, és kagylókból, csontokból jósolta meg a győzelmet. Kenyában egyébként most is több városban szorítanak Obama győzelméért.

Az Izraelben élő amerikai emigránsok a republikánus jelölt Mitt Romney mögött állnak, miközben az amerikai zsidóság az ellenfelét támogatja. Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke ugyanis szerintük többször szembement a zsidó állam elnökével.

– A legtöbb izraeli kedveli Obamát mint embert, de nagyon gyanakvó az Izraelt, Iránt, az „arab tavaszt” és az izraeli–palesztin viszonyt érintő politikája miatt – közölte Ejtan Gilboa egyetemi oktató. Nem tudnak sokat Romney-ról, de úgy érzik, hogy jobban alkalmazkodik majd az izraeli érdekekhez.

Sokan azt remélik, hogy ha Romney nyer, támogatja majd a zsidó állam Irán elleni háborúját. A közeli palesztin területeken viszont csalódtak a republikánusok jelöltjében, aki nyáron egy izraeli látogatásán azt mondta: a palesztinok nem akarnak békét.

Csalódottak a palesztin területeken élők

– Obama elnök négy évet töltött a hivatalában, sajnos nem tett semmit a palesztin–izraeli konfliktus ügyében – mondta Mohammad Shtayyeh, a Farah szóvivője. A másik oldalon láttuk Romney-t, ahogy olyan kijelentéseket tett, amik nagyon nem jók egy békefolyamatban, nagyon elfogult Izraellel szemben – tette hozzá.

A Hamaszt nem érdekli, ki lesz az USA új elnöke. Szóvivőjük szerint „mindkét amerikai jelölt eldöntötte, hogy izraeli megszállókkal szövetkezik a palesztinok és az arabok jogainak kárára”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nem vonható felelősségre Donald Trump

Nem vonható felelősségre Donald Trump

Büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok elnökét hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél - ítélkezett az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn abban az ügyben, amelyet Donald Trump korábbi elnök kezdeményezett az ellene emelt bűnvádi eljárás nyomán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!