2021. március 4.,
csütörtök, Kázmér napja

Armin Laschet lett a német CDU új elnöke

Hír TV

2021. január 16., szombat 12:00, frissítve: szombat 17:28

Megválasztották a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió új elnökét. A várakozásokkal ellentétben Armin Laschet, észak-rajna-vesztfália tartomány miniszterelnöke szerezte meg a szavazatok többségét, legyőzve a hagyományos konzervatív politikát követő Friedrich Merz-et. Angela Merkel 16 év után távozik a politikából.

 

Korábbi hír: 

Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére.  

A pénteken kezdődött kétnapos online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy - az elmúlt csaknem két évtized hagyományaival szakítva - egyáltalán nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje is lesz a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon. Erről csak később születik döntés.

 

 

Orbán Viktor a CDU új elnökének: a Fidesz és a CDU együttműködése hozzájárul a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben gratulált Armin Laschetnek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé választásához - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton.

"Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez. Ennek szellemében várakozással tekintek az előttünk álló közös munka elé, és biztosíthatom, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására"

- írta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke bízik abban, hogy a közeljövőben lehetőségük nyílik személyesen is egyeztetni a két politikai közösség, valamint a Magyarország és Németország előtt álló kihívásokról. "Felelősségteljes munkájához addig is jó egészséget és sok sikert kívánok" - zárta levelét Orbán Viktor.

Kapcsolódó anyag: 

Elnököt választ a CDU

Elnököt választ a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió. 1001 küldött szavazhat online a három jelöltre, aki ősszel kancellár-jelölt is lehet egyben. Felmérések szerint a kancellár régi ellenfele, a jogász Friedrich Merz – aki már 2018-ban is indult - a legesélyesebb induló. Merz azt ígéri, hogy az Angela Merkel által centristává formált pártot újra konzervatív irányba vezeti. Angela Merkel 16 év után távozik a politikából. Bő két éve próbált gondoskodni az utódlásról, de az akkor pártelnöknek megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer tavaly lemondott.

Hír TV