2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Elmarad a riói karnevál

Rio

Elmarad idén a rioi karnevál. A világhírű farsangi eseményt először elhalasztották, ám a súlyos járványügyi helyzet miatt végül el is törölték a szervezők. Közben egyre több dél-amerikai országban megkezdődött az oltási kampány. Az argentin elnök az orosz Szputnyik Vé vakcinával oltatta be magát.

  • Elmarad a riói karnevál

Jelmezes felvonulók, szamba táncosok - így nézett ki egy évvel ezelőtt a rioi karnevál. Az ikonikus farsangi esemény minden évben milliókat vonz Brazília második legnagyobb városába, idén azonban üresen maradnak az utcák. Az eredetileg február közepére tervezett parádét először az év közepére halasztották, most azonban a város polgármestere twitteren bejelentette, hogy a járványügyi helyzet nem valószínű, hogy júliusig jelentősen javulna, ezért elmarad az esemény. A polgármester azonban hozzátette, hogy ha az oltási kampány megfelelő ütemben halad, 2022-ben már újra ünnepelhetik az emberek az életet és a kultúrájukat.

A tömeges oltás pedig már megkezdődött. A dél-amerikai országban a kínai CoronaVac vakcinát már az egészségügy mintegy 30 ezer dolgozója megkapta, és a brazil kormány az AstraZeneca és az Oxfordi egyetem ellenszeréből is vásárolt.

A világ harmadik legfertőzöttebb országában már meghaladta a 8,5 milliót a koronavírus betegeinek száma, és több mint 200 ezer ember halt bele a kór szövődményeibe.

Dél-Amerika többi országa is megindította az oltási kampányt. Kolumbiában már csütörtökön meghaladta az 50 ezret a kór halálos áldozatainak száma, és naponta rekordokat dönt az új fertőzöttekre vonatkozó adat. A kolumbiai kormány mintegy 29 millió embernek elegendő vakcinát rendelt a Pfize-BioNtech, az AstraZeneca és Oxfordi egyetem valamint a Johnson&Johnson oltóanyagaiból.

Argentína elnöke az elsők között kapta meg a berendelt Sputnik V vakcinát. A 61 éves Alberto Fernandezt Buenos Aires egyik kórházában oltották be. Az ország egészségügyi hatósága hangsúlyozta: az orosz szérum az eddigi tapasztalatok alapján a 60 éven felüli állampolgárok esetében 91,8%-os hatékonyságot mutatott.

Az Egyesült Államokban eközben már több mint 25 millió beteget regisztráltak a járvány kezdete óta. A szakértők szerint azonban a napi fertőzések száma elérhette tetőpontját az országban.

A hivatalába szerdán beiktatott új amerikai elnököt azonban nem nyugtatták meg a szakértői jóslatok. Joe Biden már első teljes hivatali napján számos rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Ezek célja elsősorban a tömeges oltás felgyorsítása, a vírustesztek számának növelése, és a maszkviselés szigorítása. Biden bejelentette: az a célja, hogy hivatali ideje első száz napján százmillió ember kapja meg a vakcinát. Az új elnök szerint azonban mindennek ellenére a járványhelyzet még egy ideig romlani fog, a halálos áldozatok száma pedig elérheti februárban a félmilliót.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!