2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Ellenzéki tüntetők ostromolták meg a miniszterelnöki hivatalt

Hír TV

2019. február 17., vasárnap 10:22, frissítve: vasárnap 11:02

Ellenzéki tüntetők ostromolták meg az albán miniszterelnöki hivatalt Tiranában. Az épületbe több tucatnyian behatoltak, de később kiszorították őket. A tüntetők a korrupciós ügyekkel és maffia-kapcsolatokkal vádolt miniszterelnök, Edi Rama lemondását követelték. A szocialista politikus a tüntetés idejére elmenekült Tiranából.

Gázmaszkos rendőrök védték a miniszterelnöki hivatal épületét Tiranában. A könnygáz csak egy ideig tartotta vissza a kormányellenes tüntetőket. A tömeg áttörte a kordont és megrohanta az épületet. Több tucatnyian be is törtek az épületbe, akiket aztán később kiszorítottak a rendőrök.

Edi Rama a demonstráció idejére elhagyta Tiranát. A tüntetők azért akarják leváltani őt, mert korrupciós ügyekkel és maffia-kapcsolatokkal is vádolják.

A szocialista politikus megítélését több megszorító intézkedés is alaposan megtépázta. Még az egyetemi vizsgákat is díjkötelessé tette, ami ellen a diákok heteken át tiltakoztak.

A politikai feszültség a parlamenti munka stílusát is meghatározza: az Albán Demokrata Párt egyik képviselője csütörtökön tintát spriccelt a miniszterelnökre, októberben pedig tojással dobták meg ugyanitt. Az ellenzék fogadkozik, addig tüntetnek, amíg a szocialista politikus a kormányfői székből nem távozik.