2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Elkezdődtek a koalíciós tárgyalások

Hír TV

2021. február 5., péntek 09:40

Megkezdte a koalíciós tárgyalásokat Olaszországban a kormányalakítással megbízott Mario Draghi. Az Európai Központi Bank korábbi elnöke az egyeztetések után dönti majd el, hogy kabinetje mennyire lesz szakértői és milyen mértékben politikai.

A távolságtartásra fittyen hányva tolongtak a sajtó munkatársai a távozó olasz kormányfő utcai sajtótájékoztatóján. Pedig Olaszország továbbra is a 4. legfertőzöttebb ország Európában, már több mint 2 és fél millióan kapták el a koronavírust.

Giuseppe Conte-t számos bírálat érte azért, hogy utolsó nyilatkozatainál nem ügyelt a biztonsági előírásokra.

Conte távozásával el is kezdődtek a koalíciós tárgyalások: a kormányalakítással megbízott Mario Draghi megkezdte az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Öt Csillag Mozgalom még nem döntötte el, hogy bizalmat szavaz-e Draginak.

Az ellenzéki jobbközép koalíció tagjai külön-külön tárgyalnak az új kormányfővel. 

Amíg Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország támogatja a Draghi vezette kormány felállítását, addig a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek és a Matteo Salvini irányította Liga világossá tette: nem hajlandó részt venni egy olyan kabinetben, melyben az Öt Csillag is benne van.

Mindkét jobboldali párt előrehozott választásokat szeretne.  

Olasz lapértesülések szerint Mario Draghi a pártokkal való konzultációk után dönti el, hogy kormánya mennyire lesz szakértői és milyen mértékben politikai.

Az Európai Központi Bank korábbi elnökének erős politikai felhatalmazásra van szüksége ahhoz, hogy kivezesse Itáliát az egészségügyi és gazdasági válságból.

A Corriere della Sera lap szerint Draghi-nak az olasz belpolitika kezelése nehezebb, mint az EKB elnökeként az euró mentése.

A magát a "nép ügyvédjének" nevező Giuseppe Conte 2018 januárjától irányította az országot, először az Öt Csillag és a Liga, majd 2019 szeptemberétől az Öt Csillag és a Demokrata Párt vezette kormány élén.

Első kabinetje 509, a második 461 napot élt meg. A második világháború óta ez volt Olaszország 66. kormánya.

Hír TV