2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 09:05

Külföld

Elkezdődött a Vatikánban a püspöki szinódus

Alázatot és befogadást szorgalmazott Ferenc pápa a püspöki szinódus megnyitóján. A Szentatya homíliájában az egységre és a testvériségre buzdított. Az elkövetkező négy hétben a világ püspökei az egyház legfontosabb kérdéseit vitatják meg. A konzervatív bíborosok nyílt levélben fogalmazták meg kételyeiket a nők pappá szentelése és a homoszexuális párok megáldásával kapcsolatosan.

  • Elkezdődött a Vatikánban a püspöki szinódus

Szerda délelőtt a Szent Péter téren bemutatott ünnepélyes szentmisével elkezdődött a Vatikánban a püspöki szinódus. A szertartáson részt vettek a bíborosi testület tagjai, valamint a világegyházból érkezett püspökök és zarándokok.

A szerda délután kezdődő és a hónap végéig tartó szinódusi üléseken 464 személy vesz részt. Ebből 365 állandó tag, 54 nő, akik először kapnak szavazati jogot. A szinódust egy háromnapos lelkigyakorlat előzte meg a Róma közeli Sacrofano településen.

A szinódus intézményét VI. Pál pápa alapította 1965 -ben. Célja, hogy a világ püspökei megvitassák az egyházat érintő legfontosabb kérdéseket.

A szinódusi ülés megnyitása alkalmával lát napvilágot Ferenc pápa új apostoli buzdítása Laudate Deum azaz Dicsérjétek Istent címmel. Ez a Laudato Si enciklikához hasonlóan a teremtett világ védelméről szól.

Az elmúlt napokban az egyház konzervatív ágához tartozó öt bíboros úgynevezett Dubia levélben fordult Ferenc pápához, melyben a szinódusi folyamatokkal és témákkal kapcsolatos kétségeiket fejezték ki. Az aggódó bíborosok elsősorban olyan kényes témák egyértelmű tisztázást várták a szentatyától, mint a nők papsága, vagy a homoszexuális párok megáldása. A konzervatív bíborosok attól tartanak, hogy hatalmas zűrzavart kelt majd a hívek körében, ha progresszív ideológiák szivárognak be az egyház tanításába.

A szinódusi üléseken a magyar katolikus püspöki kar tagjai, valamint Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!