2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Elkeseredett egészségügyi dolgozók ezrei vonultak az utcára

Hatezer egészségügyi dolgozó tüntetett Madridban a kormány reformjai ellen. A megszorítások miatt a spanyol fővárosban hat kórház és 27 egészségügyi központ kerül magánkézbe. Az egészségügyi dolgozók szerint az átalakítás csökkenti az ellátás színvonalát, és elbocsátásokhoz vezet.

„Az egészségügy nem eladó” – ezzel a transzparenssel vonultak a tüntetők Madrid belvárosában. Az orvosok és ápolók attól tartanak, a magánosítás leépítéshez és az ellátás színvonalának zuhanásához vezet majd. „Egy magáncég mindig arra törekszik, hogy profitot érjen el, nem úgy, mint az állami cégek” – mondta egy tüntető.

A kormány szerint viszont a magánosítással megtakarítást érhetnek el, hiszen nő a hatékonyság. A spanyol kórházak többsége a regionális kormányok kezében van. A madridi régióban hat kórház és 27 egészségcentrum menedzsmentjogát adnák el. „Ez azt jelenti, hogy az egész adminisztráció egy magáncég kezébe kerül, vagyis ők döntenek a költségvetésről, a munkaszerződésekről és a beszerzésekről is” – nyilatkozta egy orvos.

A spanyol egészségügynek összesen 15 milliárd eurós adóssága van, miközben a nyugat-európai átlagnál jóval kevesebb állami hozzájárulást kap.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!