2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Elképesztő összegeket emésztene fel Ukrajna EU-csatlakozása

Harald Vilimsky, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője szerint Ukrajna egy pénzügyi feneketlen gödör. Az osztrák politikus arra reagált, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke egy újabb uniós finanszírozási paktumot jelentett be Ukrajna számára  - írja a Magyar Nemzet.

  • Elképesztő összegeket emésztene fel Ukrajna EU-csatlakozása

Nem mellesleg az Európai Unió spanyol soros elnöksége a Közösség költségvetésének a megemelésén mesterkedik. A számok nyelvén ez azt jelenti: a közel százmilliárd eurónak a  felét Ukrajnának akarják adni - jelent meg a Magyar Nemzeten.

"A háború kitörése óta július végéig mintegy 132 milliárd euró áramlott az EU-ból Ukrajnába, ebből negyvenmilliárd euró katonai segélyre. Azóta ehhez még több milliárd jött hozzá. Ezek hatalmas összegek, amelyek máshol hiányoznak"

– ezt mondta Vilimsky a Kieli Gazdaságkutató Intézet adataira hivatkozva. Felidézte, hogy Ukrajna, amelyet az Európai Számvevőszék nem sokkal a háború kitörése előtt masszívan megrovásban részesített a féktelen korrupció miatt, a decemberi EU-csúcson uniós tagjelölt státust kapna. 

"És az egyetlen kormányfő, aki ellenáll ennek, az Orbán Viktor magyar miniszterelnök."

- hangsúlyozta az osztrák politikus.

"Ukrajna egy háborúban álló ország. A csatlakozás aktiválna egy sor olyan jogszabályt, amelyeket az uniós szerződések tartalmaznak. Az uniós költségvetésben a mezőgazdasági és regionális támogatások terén kő kövön nem maradna - fejtette ki.

Majd hozzátette: "a meglévő többéves pénzügyi keretet példaként használva az Európai Bizottság kiszámította, hogy Ukrajna 186 milliárd eurót kapna – és az olyan nettó befizetőknek, mint Ausztria, lényegesen magasabb hozzájárulást kellene fizetniük. Ehhez jön még a tagjelölt országként járó előcsatlakozási támogatás és a több száz milliárd eurós újjáépítési költség, amelyeket egyelőre nehéz megbecsülni."

Az Osztrák Szabadságpárt ezért felhívta Brüsszel figyelmét arra, hogy gondolják újra az EU Ukrajna-politikáját. Az FPÖ szerint világos, hogy esélytelen a békekötés, ha Ukrajna csatlakozik az EU-hoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!