2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Eljárást indíthatnak a dallasi ebolabeteg ellen

Az eddig közöltnél több, négyezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Egyesült Államok, hogy megfékezze a járványt. Közben kiderült, a Libériából érkezett ebolás férfi kiutazása előtt és a dallasi kórházban is eltitkolta, hogy fertőzöttel került kapcsolatba. Az egyik amerikai kormányzó ezért repülési korlátozásokat követelt.

A 42 éves férfi szeptember 20-án brüsszeli átszállás után érkezett meg Libériából dallasi rokonaihoz. Tünetei még nem voltak. Nősülni akart és letelepedni az Egyesült Államokban. Azóta akár száz emberrel is kapcsolatba kerülhetett, közülük ötvenet tartanak megfigyelés alatt. Családját azonnal elkülönítették. A libériai hatóságok készek eljárást indítani ellene, mert a monroviai reptéren hamisan azt vallotta, nem érintkezett ebolabeteggel. Pedig néhány nappal elutazása előtt egy ebolás nőt vitt a kórházba, aki azóta meg is halt. A dallasi kórházban is tagadott.

Közben az NBC televízió Libériában dolgozó operatőrének is pozitív lett az ebolatesztje. A férfit magángéppel szállítják Amerikába. Ő a negyedik amerikai, aki Libériában kapta el a kórt. Louisiana kormányzója a fertőzés megállítása érdekében utazási korlátozások bevezetését sürgette. „Az Obama-kormánynak le kell állítania a repülőjáratokat a járvány sújtotta országokból. Láthatjuk, hogy az első beteg Dallasban milyen aggodalmat váltott ki. Láttuk, hogy már más afrikai állam is repülési korlátozásokat vezetett be. A megelőzés sokkal jobb, mint a történésekre válaszolni” – mondta Bobby Jindal.

A Fehér Ház azonban visszautasította a repülési tilalom bevezetését. „Az ilyen intézkedések akadályozzák és lelassítják az Egyesült Államokat és partnereit, hogy szakembereket és felszereléseket juttasson el a fertőzött térségbe” – mondta Lisa Monaco, az amerikai elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója.

Az USA a tervezettnél több katonával is segítené a járvány megfékezését Nyugat-Afrikában. „Azt tervezzük, hogy majdnem négyezer katonát vezénylünk ki erre a küldetésre, de természetesen naponta mérlegeljük, hogy mire van szükség. Lehet, hogy nem mennek ilyen sokan” – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Az amerikaiak a járvány sújtotta régióban tizenhét egészségügyi központot, illetve laboratóriumokat is létrehoznának. Az akció költsége átszámítva elérheti a 240 milliárd forintot.

Az ebolajárvány öt nyugat-afrikai országot érint. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint február óta 7500-an betegedtek meg, közülük 3500-an vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!