2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:30

Külföld

Eljárást indítana Olaszország ellen az Európai Bizottság

Eljárást indítana Olaszország ellen az Európai Bizottság. A brüsszeli testület a folyamatosan emelkedő államadósság miatt büntetné Rómát. Az uniós bizottság ajánlására a pénzügyminiszteri tanács indíthatja el a túlzottdeficit-eljárást, amely a június közepén vagy a július elején esedékes ülésén foglalhat állást.

  • Eljárást indítana Olaszország ellen az Európai Bizottság

Aggodalommal töltötte el az olaszokat az Európai Bizottság döntése. 

Én valóban nagyon félek. Szerintem Olaszország rosszabb helyzetben lenne az Unió nélkül - mondta egy a római nő. 

A szabályok értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 3, az államadósság pedig a GDP 60 százalékát. Olaszország államadóssága azonban tavaly 2300 milliárd euróra, a bruttó hazai termék 133 százalékra rúgott. Brüsszel ezért helyezte kilátásba a túlzott deficit eljárást, amelyet a pénzügyminiszteri tanács indíthat el. Ahhoz, hogy Róma elkerülje a procedúrát 3-4 milliárd eurós megszorítást kellene végrehajtania.

Olaszországban az államadóssági kritériumok nem teljesülnek, ezért indokolt az eljárás. Van megoldás, ami már más államban is működött. Olaszországban is jelentős költségvetési megszorítást kellene végre hajtania idén és jövőre is - közölte az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis.

A döntésre reagálva Liga párt EP-képviselője azt mondta: Brüsszelnek meg kellene értenie, hogy a fenyegetőzéssel nem ér el semmit. Hozzátette: a megszorítások csak az eladósodást növelték eddig is, céljuk pedig az, hogy a gazdag országok kiszipolyozhassák a szegényeket.

Az olasz belügyminiszter leszögezte: 5%-ék alá fogják csökkenteni a munkanélküliséget. Ehhez azonban 15 százalékos jövedelemadót akarnak bevezetni, ami euro-milliárdoktól fosztaná meg az olasz államkasszát. Matteo Salvini szerint Rómának a saját népével kell törődnie, nem pedig a brüsszeli fenyegetésekkel.

A további eladósodás elkerülésére azt találta ki a kormány, hogy az euró mellett bevezet egy párhuzamos valutát. A 2. lírának is nevezett pénznemben fizetnék ki például a szociális juttatásokat.

Szakértők szerint az még nem világos, hogy Róma csak meg akarja ijeszteni Brüsszelt vagy valóban bevezetik az új pénznemet.
Ha Olaszország figyelmen kívül hagyja a brüsszeli figyelmeztetést, akkor egy 3,5 milliárd eurós büntetéssel is számolnia kell.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!