2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Elismerte, „undorító” vallatási technikákat is alkalmaztak

A CIA igazgatója is elismerte, hogy nem megengedett eszközökkel is vallattak a börtönökben, de azt is hangoztatta, hogy a program életeket mentett.

45 perces sajtótájékoztatón magyarázta a bizonyítványt a CIA igazgatója. John Brennan egyszer sem használta a kínzás szót a kihallgatási technikákra. „Néhány esetben a CIA tagjai olyan kihallgatási technikákat alkalmaztak, amikre nem volt felhatalmazásuk. Rémisztő és mindenki által visszautasítható tettek ezek. Mi pedig nem voltunk képesek felelősségre vonni ezeket az embereket a hibáikért. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a programban részt vevő munkatársak túlnyomó része a jogi és politikai iránymutatásoknak megfelelően járt el. Azt tették, amire megkérték őket, hogy a hazát szolgálják” – mondta a CIA igazgatója.

Brennan a központi hírszerző ügynökséget védte, és azt mondta: az Oszama bin Laden által vezetett gyilkológépezet, valamint szeptember 11-e vezetett a brutális kihallgatási módszerekhez. „Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a személyek teljesen becsületesen viselkedtek vagy nem. Amikor megnézem, hogy mik mentek, ott kérdések merülnek fel, hogy miért kellett egyes módszereket használni” – tette hozzá.


Elismerte a CIA igazgatója, hogy a titkosszolgálat nem megengedett eszközökkel is vallatott a börtönökben. John Brennan úgy fogalmazott: volt olyan beosztottja, aki „undorító” technikákat alkalmazott. Azt is megerősítette, nem lehet tudni, mennyire voltak eredményesek ezek a módszerek. Az igazgató ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a program életeket mentett.

Azt azonban a CIA igazgatója is elismerte, hogy nem lehet kimutatni a kínzásokkal kicsikart információk sikerességét. „Az oka és a hatása a kihallgatási módszereknek és a hasznos információknak – amiket a raboktól kaptunk – szerintem nem ismert.”

Brennan a CIA igazgató-helyettese volt a Bush-kormány alatt, így tevékenyen részt vehetett a kihallgatási technikák bevezetésében. A Fehér Ház szerint a kínzások aláássák Amerika morális hatalmát és helyét a világban. Ugyanakkor mind Brennan, mind pedig az FBI vezetője, James Comey, aki főügyész-helyettes volt a Bush-kormány alatt, a helyén maradhatott. „Azok a személyek, akik most az Egyesült Államok elnökét szolgálják, nem hívei és nem támogatói a kihallgatási technikák politikájának, amit az elnök a hivatalba lépése utáni második napon betiltott. Úgy hiszem, ha ezek az emberek nem értenének egyet ezzel, már nem szolgálnák az elnököt” – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest.

A CIA vezetője egyébként azt hangoztatta tájékoztatóján, hogy a szenátusi bizottság a CIA egyetlen alkalmazottját sem kérdezte meg vizsgálódása során. A testület republikánus tagjai szerint a demokrata szenátorok által összeállított, félezer oldalas dokumentum hibás és tisztességtelen. Tagadták a jelentés több következtetését a CIA volt igazgatói és a Bush-kormányzat tagjai is.

Bush alelnöke szerint méltatni kellene a CIA-t

George W. Bush alelnöke szerint a CIA csak a kötelességét végezte a 2001-es terrortámadások után. Dick Cheney szerint az amerikai hírszerzést nem ítélni, hanem méltatni kellene, mert életeket mentett a fogolykínzásokkal. Bővebben>>>

Saját vizsgálatot folytat Lengyelország

Csak Lengyelország folytat saját vizsgálatot a CIA-börtönök ügyében – a lengyel parlament elnöke szerint. Radoslaw Sikorski emlékeztetett, hogy a korábbi miniszterelnök, Lesek Miller beismerte, hogy kormányzása során Lengyelország logisztikai támogatást nyújtott a CIA-nak és helyszínt is biztosított a kihallgatásokhoz. A politikus ugyanakkor nem hiszi, hogy Miller tudott volna a CIA lengyelországi tevékenységének részleteiről. Sikorski szerint lehetséges, hogy túlságosan is megbíztak szövetségesükben és a kínzásokról szóló jelentés közzététele a jövőben megnehezíti majd az Egyesült Államoknak, hogy hírszerzési szövetségeket kössön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!