2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Elismerte az Európai Bizottság elnöke, hogy hibáztak a vakcinabeszerzéseknél

Hír TV

2021. február 10., szerda 17:10

Ismét elismerte az Európai Bizottság elnöke, hogy hibázott Brüsszel a vakcinabeszerzéseknél. Ursula von der Leyen ismertette, hogy december óta 26 millió emberhez jutott el a vakcina a 450 milliós közösségben.

Az Európai Unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően - jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott Európai Parlamenti vitán. A bizottsági elnök azzal védekezett, nem tudhatták, hogy ilyen hosszú folyamat a tömeges gyártás.

Az elmúlt időszakban számos bírálat érte a bizottságot az oltóanyagellátás miatt. A brüsszeli testület a közös beszerzés összehangolásának nehézségeivel és a gyártási kapacitás akadozásával magyarázta a késlekedést.

Tóth Edina, fideszes Európai Parlamenti képviselő felszólalásában kiemelte, az ellátás továbbra sem az elvárásoknak megfelelően zajlik. Rámutatott, az Európai Gyógyszerügynökség felelőssége, hogy minél előbb engedélyezze a legbiztonságosabb vakcinákat, az Európai Bizottságnak pedig kötelessége, hogy amint lehet, beszerezze azokat.

Magyarország a vakcinabeszerzésben megelőzte az uniós tagállamokat - mondta Menczer Tamás Facebook-bejegyzésében. A külügyminisztérium államtitkára rámutatott, a vakcinabeszerzéseknél minden nap számít.

Hozzátette, Szerbia még Magyarországnál is gyorsabb volt, már több mint 300 ezer embert oltottak be a kínai vakcinával, és senkinél nem tapasztaltak mellékhatást.

Hír TV