2021. február 27.,
szombat, Ákos, Bátor napja

Elhunyt a legidősebb amerikai katona-túlélő

MTI

2018. november 22., csütörtök 08:08

Százhat éves korában meghalt Ray Chavez, aki a legidősebb amerikai katona-túlélője volt az 1941-es Pearl Harbor elleni japán támadásnak.

Haláláról lánya, Kathleen Chavez értesítette az AP amerikai hírügynökséget a kaliforniai Poway városából, hozzátéve, hogy apja békésen, álmában hunyt el.

Chavez idén májusban Washingtonban járt, ahol Donald Trump amerikai elnök kitüntette őt az emlékezet napi (Memorial Day) ünnepségek alkalmából.

Az Egyesült Államokban ezen a nemzeti ünnepen emlékeznek meg azokról, akik a fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben életüket vesztették.

Ray Chavez a hadiflotta Condor nevű aknaszedőhajóján szolgált a Pearl Harbor-i japán támadás idején. Órákkal a támadás előtt ő és tengerésztársai észleltek egy japán tengeralattjárót az öböl közelében, s értesítettek egy amerikai rombolót, amely elsüllyesztette a tengeralattjárót. Alig néhány perccel a szolgálatból való hazatérte után értesült a japán támadásról, és visszasietett a támaszpontra.

A japán hadiflotta harci repülőgépei 1941. december 7-én pusztító csapást mértek az amerikai haditengerészet Hawaii-szigeteken lévő Pearl Harbor-i támaszpontjára, elsüllyesztve vagy súlyosan megrongálva számos ott horgonyzó hadihajót, s megsemmisítve 188 repülőgépet. A három hullámban végrehajtott pusztító bombázásban több mint 2400 amerikai katona halt meg.

Ez a támadás váltotta ki az Egyesült Államok második világháborúba lépését.