2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Elhalasztották egy nő kivégzését Indiana államban

Mentális állapotára hivatkozva elhalasztották helyi idő szerint hétfő este Lisa Montgomery, az egyetlen, az Egyesült Államok szövetségi siralomházában lévő nő kivégzését - jelentette be Indiana állam bírósága.

  • Elhalasztották egy nő kivégzését Indiana államban

Az 52 éves Montgomeryre kedden méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont a nő nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a nő pszichiátriai vizsgálatát.

Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

Montgomery ügyvédje, Kelley Henry üdvözölte a bíróság döntését, közleményben pedig hozzátette, hogy védence mentális állapota romlik, és azon fognak igyekezni, hogy bebizonyítsák, alkalmatlan a kivégzésre.

Montgomery másik védője korábban a múlt héten nyújtott be Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek is, amelyben az ítélet tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre változtatását szorgalmazta. A közel 7000 oldalas kérelem kihangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben, az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban. Nőt pedig 1953 óta egyáltalán nem végeztek ki ilyen ítélet alapján. 1953. december 18-án Bonnie Brown Heady volt az utolsó, szövetségi halálos ítélet alapján kivégzett nő az Egyesült Államokban.

Szövetségi halálos ítélet alapján eddig mindössze három nőt végeztek ki az országban.

Montgomery ügyében vélhetően már nem születik eredmény Trump hivatali ideje alatt, elemzők pedig rámutatnak arra, hogy utódja, Joe Biden - akit január 20-án iktatnak tisztségébe - azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!