2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Elfogták Banglades alapítójának gyilkosát

Elfogták kedden Banglades alapítójának gyilkosát, aki 21 éven át bujkált a hatóságok elől.

  • Elfogták Banglades alapítójának gyilkosát

Abdul Madzsed nyugalmazott katonatiszt 1975-ben ölte meg többedmagával Mudzsibur Rahmant, Banglades akkori miniszterelnökét és annak több családtagját.

A hajdani merénylőre kedden reggel csaptak le Dakka egyik peremkerületében, majd pedig bíróság elé vitték - közölte a rendőrség szóvivője.

Madzsedet 1998-ban golyó általi halálra ítélték 14 cinkosával együtt, később 12 főre módosult az ítélet. A férfi azóta volt szökésben. Az ügyésznek azt vallotta, hogy 21 éven át az indiai Kolkatában (Kalkuttában) rejtőzködött, és csak idén március végén tért vissza hazájába.

"Reméljük, hamarosan végre tudjuk hajtani a halálos ítéletet" - mondta Banglades belügyminisztere, Aszaduzzaman Kán.

Mudzsibur Rahman volt a bangladesi erők vezéralakja a függetlenségért vívott harcban az akkori Nyugat-Pakisztán, a mai Pakisztán ellen. Banglades 1971-ben vált függetlenné.

Rahman halálát véres puccsok sorozata követte, majd pedig a következő kormány nem vonta felelősségre a merényletet elkövető katonatiszteket. Csak 1996-ban indult eljárás, miután Mudzsibur Rahman legidősebb lánya, Sejk Haszina Vazed lett Banglades kormányfője, aki jelenleg is betölti e tisztséget. 2010-ben a halálra ítélt 12 főből ötöt kivégeztek, a fennmaradt hét tiszt közül az egyikről időközben kiderült, hogy 2002-ben meghalt Zimbabwéban. A további hat máig száműzetésben bujkál egyebek közt az Egyesült Államokban és Kanadában.

MTi

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!