2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

EB Sporthírek 12:15

Külföld

Életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki Párizsban a szíriai rezsim három egykori magas rangú vezetőjére

Életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki pénteken a párizsi esküdtbíróság a szíriai rezsim három egykori magas rangú vezetőjére, akinek köze volt emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűntettek elkövetéséhez.

  • Életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki Párizsban a szíriai rezsim három egykori magas rangú vezetőjére

A három vádlott szíriai vezető a damaszkuszi rezsim titkosszolgálatánál dolgozott, jelenleg is Szíriában tartózkodhatnak, az eljárást Párizsban távollétükben folytatták le. A vád az volt ellenük, hogy - a szíriai rezsim hierarchiájában betöltött pozíciójuknál fogva - részt vettek két francia-szíriai állampolgár sérelmére elkövetett kínzásokban.

Az egyik elítélt Ali Mamluk, a szíriai nemzeti közbiztonsági iroda volt vezetője, korábban a szíriai titkosszolgálatok irányítója, a második Dzsamil Hasszán, a szíriai légierő egykori hírszerzési vezetője, a harmadik pedig Abdel Szalam, aki a légierő hírszerzésének egyik volt damaszkuszi irányítója.

A párizsi esküdtbíróság elrendelte az elítéltekre korábban kiadott nemzetközi elfogatóparancs hatályának fenntartását. Ha a jövőben egy nap ténylegesen őrizetbe kerülnek, akkor elfogadhatják a rájuk kiszabott büntetést, vagy panaszt nyújthatnak be ellene, amely esetben a jelenlétükben első fokon új eljárást kell lefolytatni az ügyükben.

A francia igazságszolgáltatás azzal gyanúsította meg a három szíriai vezetőt, hogy részt vettek két, 2013-ban eltűnt és 2018-ban halottnak nyilvánított francia-szíriai állampolgár sérelmére elkövetett kínzásokban. Az ügyben a párizsi ügyészég 2015-ben indított előzetes eljárást, miután egy Franciaországban élő francia-szíriai állampolgár feljelentést tett két hozzátartozójának eltűnése miatt. Mazen és Patrick Dabbagh, apa és fia 2013-ban Damaszkuszban tűnt el, miután a szíriai titkosszolgálatok letartóztatták őket. Az 57 éves Mazzen Dabbagh a damaszkuszi francia gimnázium oktatási tanácsadója volt, 20 éves fia bölcsészhallgató.

A két férfi nyomára a szíriai katonai rendőrség César álnéven ismert volt fotósa segítségével bukkant rá a francia ügyészség. A Szíriából 2013-ban elmenekült fotós 55 ezer felvételt csempészett ki megkínzott emberekről, a világ ekkor értesült arról, hogy a rezsim mit tesz a bebörtönzött ellenfeleivel.

A nyomozás arra derített fényt, hogy apát és fiát 2013 novemberében a szíriai légierő hírszerzéséhez tartozó tisztek tartóztatták le Damaszkuszban, és a rezsim kínzóhelyének számító al-Mezzeh börtönbe szállították őket, ahonnan Mazen és Patrick Dabbagh egyetlen alkalommal sem tudott hírt adni magáról. A rezsim 2018 nyarán nyilvánította őket halottnak.

A szíriai rezsim vezetői ellen Franciaországon kívül Németországban, Hollandiában és Nagy Britanniában is indultak hasonló eljárások.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűz volt egy ajaki műszakivizsga-állomáson

Tűz volt egy ajaki műszakivizsga-állomáson

Megfékezték a lángokat, és jelenleg már csak hűtési munkálatokat végeznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ajakon, ahol vasárnap reggel kigyulladt egy műszakivizsga-állomás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.
Hornung Ágnes: Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Hornung Ágnes: Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Magyarország kormánya számos intézkedéssel erősíti az apák szerepét a családokban, mivel aktív jelenlétük a gyermekek fejlődésére, érzelmi jólétére, valamint a családok harmonikus működésére is pozitívan hat - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Százezrek tüntettek Franciaországban

Százezrek tüntettek Franciaországban

A rendőrség szerint 250 ezren, a szervezők szerint 640 ezren tüntettek szombaton Franciaországban, mintegy kétszáz városban a Nemzeti Tömörülés ellen meghirdetett megmozdulásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!