2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Külföld

Életeket követelt a páratlan felhőszakadás és az áradás Új-Zélandon

Legalább hárman meghaltak és egy embert keresnek az Új-Zélandra pénteken lezúduló heves esőzések okozta áradások miatt - közölte a helyi média.

  • Életeket követelt a páratlan felhőszakadás és az áradás Új-Zélandon

A szigetország legnagyobb városában, Aucklandben és a város térségében pénteken rendkívüli állapotot hirdettek a szélsőséges időjárás miatt. Meteorológiai felmérések szerint a pénteki volt Auckland valaha volt legesősebb napja: annyi csapadék hullott egy nap alatt, mint amennyi általában egy egész nyár alatt szokott.

A hatóságok az elöntött köztereken két ember holttestére leltek, a harmadik halálos áldozatot pedig Auckland Remuera negyedében egy, a földcsuszamlások által tönkretett lakóház romjai közt találták meg. A város tűz- és katasztrófavédelmi hatósága közölte, hogy több mint kétezer hívás érkezett be hozzájuk, és hétszáznál is több helyszínre riasztották őket. Közel 130 ember rekedt autókban vagy házakban, és egy embert még mindig keresnek, akit a bejelentés szerint elsodort az árvíz.

Chris Hipkins miniszterelnök szombat délután - magyar idő szerint szombatra virradóan - a helyszínre érkezvén arra kérte a helyieket, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el otthonaikat. Figyelmeztetett, hogy az időjárás javulása nem jelenti a veszély végét, az előrejelzések szerint ugyanis további esőzések várhatóak.

"A legfontosabb most az, hogy biztosítsuk az aucklandiek biztonságát, elhelyezését és szükség szerint a legfontosabb ellátásokhoz való hozzáférésüket" - hangoztatta a kormányfő.

Az áradások járhatatlanná tették az országutakat, a nagy mennyiségű víz pedig elöntötte a lakóházakat. A felhőszakadás következtében az aucklandi reptér több részét is elárasztotta a víz, a légi közlekedést felfüggesztették. A miniszterelnök beszámolója szerint az áramszolgáltatásokat a legtöbb helyen sikerült helyreállítani, noha mintegy 3500 lakás továbbra is áram nélkül maradt.

Elton John brit énekes pénteki és szombati nagykoncertjét is lemondták, noha többen is kifogásolták a városvezetés döntését, amiért akkor jelentették be a pénteki koncert lefújását, amikor sokan már megérkeztek a stadionba.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!