2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

Elérte a Florence hurrikán az Egyesült Államok keleti partvidékét

Hír TV

2018. szeptember 14., péntek 09:36, frissítve: péntek 09:51

Elérte a Florence hurrikán az Egyesült Államok keleti partvidékét. A vihar hatalmas esőzéseket okoz napokon keresztül, a hatóságok már most rengeteg halálos áldozatra számítanak.

Hatalmas széllel és özönvíz-szerű esővel érkezett meg a Florence hurrikán az Egyesült Államok keleti partvidékére. A rengeteg csapadék miatt óriási árvizekre számítanak Észak- és Dél-Karolina, valamint Virginia államokban.

A tenger már elöntötte a partvidéket, ahonnan több mint 1 millió embert kell kitelepíteni.

„A szél és a hullámok tengervízzel árasztják el a partvidék utcáit, amik folyókká változnak. Már most 30 ezren vannak áram nélkül Észak-Karolinában, és folyamatosan nő a számuk” – ismertette az állam kormányzója, Rey Cooper.

Az érintett államokban már összesen 100 ezer fölött van az áram nélkül maradt háztartások száma. A hatóságok már jelezték, hogy a természeti csapás nagyon sok halálos áldozatot szedhet. Az amerikai katasztrófa-elhárítási hivatal szerint a part menti áradásoknál még veszélyesebb lesz a belső területeket elöntő árvíz, ami leginkább a folyók közelében és az alacsonyan fekvő területeken élőket fenyegeti. A meteorológusok előrejelzése szerint egyes területeken 4 méteres árhullámra is készülni kell, a lezúduló hatalmas mennyiségű eső pedig megfordíthatja a folyók folyásirányát.

„A legrosszabb még hátra van. De ezek a korai figyelmeztetések jelzik, milyen napok várnak ránk. Ennek a viharnak a túlélése a kitartás, a csapatmunka, a józanész és a türelem próbája lesz” – fogalmazott a kormányzó.

Az előrejelzések szerint legkorábban szombaton csillapodhat a hurrikán, addig folyamatosan kiadós esőzésekre kell számítani, miközben a vihar a partvidékről a belső területek irányába halad.