2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Elégedetlen, ezért távozik a miniszter

Lemondott a francia környezetvédelmi miniszter. Nicolas Hulot döntését azzal indokolta, hogy csalódott, amiért nem az általa elvárt ütemben halad Franciaország a kitűzött célok felé. Elégedetlen a klímaváltozás ellen tett intézkedésekkel, de nem sikerült az atomenergia-felhasználást sem a kívánt mértékben csökkentenie. A rendkívül népszerű politikus távozása komoly csapás lehet Emmanuel Macron elnöknek, akinek a támogatottsága mélyponton van.

  • Elégedetlen, ezért távozik a miniszter

Furcsa módját választotta a lemondásnak a francia környezetvédelmi miniszter. Nicolas Hulot elment egy rádióműsorba, ahol a kormányzati munka kihívásairól kérdezték, a riporter nem számított arra, hogy milyen választ kap.

– Életem legnehezebb döntését kel meghoznom. Nem akarok tovább hazudni magamnak és nem szeretnék úgy tenni, mintha a puszta jelenlétem a kormányban azt jelentené, hogy dolgozunk a klímaváltozás kihívásain. Ezért szeretnék távozni ebből a kormányból, még a mai napon.
– Ezt Komolyan gondolja? kérdezett egyszer vissza a riporter.
– Igen – hangzott a miniszteri válasz.

Nicolas Hulot lemondása komoly érvágás Emannuel Macron francia elnöknek, akinek a népszerűsége az elmúlt hónapokban lejtmenetben van. Pedig egykori tévésként és környezetvédelmi aktivistaként továbbra is megbecsült szereplője a francia közéletnek. A kormányfő megköszönte a miniszter munkáját, aki szerinte túl gyors tempót diktált.

„A kormány nem tér le az ökológiai útról, a klímaváltozás komoly kihívások elé állítja az országot és az egész emberiséget. Egy olyan ügyről van szó, amit komolyan veszünk és a megfelelő sorrendben és megértéssel kezelünk, ideértve a nemzetközi elkötelezettségeinket” – mondta Edouard Philippe.

Franciaország élen jár a környezetvédelmi problémák kezelésében. Emmanuel Macron megpróbálja életben tartani a párizsi klímaegyezményt, amiből Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kilépett. Ugyanakkor Franciaországban komoly vita van az atomerőművek sorsáról, amelyek az ország áramellátásának több mint a 75 százalékát biztosítják. Ezt szerette volna a most lemondott miniszter radikálisan, 50 százalék alá csökkenteni. Tervét azonban kormányon belül sem támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Katolikusokat ért terrortámadás a Fülöp-szigeteken

Katolikusokat ért terrortámadás a Fülöp-szigeteken

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban - közölték a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!