2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

El sem kezdődött még, de már két emberéletet követelt

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Bangladesben. A választásokkal összefüggésben megöltek két embert az országban.

  • El sem kezdődött még, de már két emberéletet követelt

A legutóbbi, 2014. január 5-én tartott voksolás a legvéresebb volt azóta, hogy az ország 1971-ben elnyerte függetlenségét: akkor legalább huszonhatan haltak meg erőszakcselekményekben.

A mostani választás rendjének biztosítására a kormány 700 ezer katonát és rendőrt vezényelt ki. A szavazásra jogosultak száma 104 millió. Vasárnap 299 parlamenti hely sorsa dőlhet el, ezekre 1861 jelölt pályázik, köztük pártoktól függetlenek. További 50 helyet a törvényhozásban képviselőnőknek tartanak fenn, de őket nem közvetlenül választja meg a nép, hanem majd a parlamentbe bejutott honatyák döntenek személyükről.

A legutóbbi választást Sejk Haszina Vazed kormányfő Avami Ligája (AL) és szövetségesei nyerték meg. Most Sejk Haszina Vazed kormányfő és a liga legfőbb ellenfele egy olyan pártszövetség, amelynek vezető ereje a bebörtönzött Haleda Zia volt kormányfő vezette Bangladesi Nemzeti Párt. Az ellenzéki pártszövetség azzal vádolja a kormányt, hogy tekintélyelvű, és antidemokratikus módszerekkel irányítja az országot. Ziát azért ítélték öt évi börtönbüntetésre, mert kormányfőként elsikkasztotta azt a pénzt, amelyből egy árvaházat kellett volna létrehozni.

A választásokkal összefüggő emberölések még a szavazás megkezdődése előtt történtek. Az első esetben azért halt meg valaki, mert tettleges összetűzésbe keveredett a kormányt, illetve az ellenzéket támogatók egy-egy csoportja. A második esetben rendőrök lőttek le éjszaka egy ellenzéki aktivistát, aki állítólag többedmagával szavazócédulákat akart ellopni egy szavazóhelyiségből.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!