2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Külföld

Éhínséget okozhat az ebola

Éhínséget okozhat az ebolajárvány Nyugat-Afrikában. A libériai farmokon ugyanis leállt a munka, és az élelmiszert szállító hajók sem köthetnek ki. Eközben az amerikai Texasban újabb egészségügyi dolgozónál diagnosztizálták a betegséget. A nővér egy libériai férfitől kapta el a vírust. Az ápolónő hétfőn egy belföldi repülőjáraton utazott, de akkor még nem mutatkoztak nála a tünetek.

Újabb ápolónőt fertőzött meg ebolával Dallasban az egy hete meghalt libériai beteg. A nővér kedden jelentkezett a kórházban lázra panaszkodva, kikérdezés után azonnal elkülönítették, majd tesztek kimutatták: ő is a Nyugat-Afrikából származó vírus miatt betegedett meg. A kórházban megfigyelés alatt tartanak mindenkit, akik valahogyan kapcsolatba kerültek a libériai beteggel.

– A kórházban 77 személyt érint ez a helyzet, közülük kettőnek lett pozitív az ebolatesztje. Felkészülünk arra, hogy lesz még több is, és nagyon valószínű, hogy lesz – közölte Clay Jenkins megyei bíró.

A másik ápolónő a kórház szerint jól van. Közben az ENSZ ebola elleni harcra létrehozott missziójának vezetője New Yorkban, a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy a világszervezet jelenlegi terve nem elég a járvány leküzdéséhez. Szerinte december 1-jéig el kell érni, hogy a fertőzöttek legkevesebb 70 százaléka kezelést kapjon.

– Ha nem gyűrjük le a válságot, ha nem érjük el a célunkat és az ebolás emberek száma drámaian nő, ahogy többen is jósolták, a terveink nem lesznek elegendőek egy ilyen új válsághoz. Vagy megállítjuk az ebolát, vagy egy eddig példa nélküli helyzettel kerülünk szembe, amelyre nincs tervünk – magyarázta az az ebola elleni ENSZ-misszió vezetője, Anthony Banbury.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 4400 fölé nőtt az ebola áldozatainak száma. A vírust már csaknem 9 ezren kapták el, a legtöbben Sierra Leonéban, valamint Libériában és Guineában. A szakemberek attól félnek, hetente akár 10 ezer új fertőzés is lehet a következő két hónapban. Ezért az amerikai elnök a világ országait sürgette, hogy tegyenek meg mindent az ebola feltartóztatásáért.

– A világ összességében nem tesz eleget. Számos ország, amelyiknek megvan a a kapacitásuk, eddig nem fokozták erőfeszítéseiket. Mindannyiunknak többet kell tenni a kór ellen. Ha nem fojtjuk el a járványt annak forrásánál, akkor továbbra is fenyegetést jelent az egyes országok számára – szögezte le Barack Obama.

A nyugat-afrikai országok attól is tartanak, hogy az ebola terjedése hamarosan éhínséget okozhat a térségben. Libériában már most fogytán van az élelem, ezért külföldi segélyekre szorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!