2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Egység vagy széthullás – mi vár Irakra?

Amerikai helyett orosz és fehérorosz harci gépeket vásárol Irak. A vadászgépeket napokon belül bevetnék a szunnita fegyveresekkel szemben, akik már több fontos várost is elfoglaltak. Míg a brit külügyminiszter Irak egységét hangsúlyozta, az izraeli elnök már az ország széthullásáról beszélt.

Továbbra is az iraki hadsereg őrzi az ország legnagyobb olajfinomítóját. „Tegnap visszavertünk egy támadási kísérletet a baidzsi olajfinomítónál. Megöltük az összes fegyverest, aki a létesítményt meg akarta közelíteni. A baidzsi finomító temetővé vált a gyáva milicisták számára” – mondta Kasszim Att al-Musszavi iraki vezérőrnagy.

Az iraki hadsereg közlése szerint a szunnita lázadók körülbelül száz emberüket veszítették itt el az ostromban. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szervezet az utóbbi napokban hatalmas területeket foglalt el az arab országban, Irak második legnagyobb városát, Moszult is. A szintén olajban gazdag északi kurdisztáni tartomány elnöke viszont katonai sikerekről számolt be. „Kértem, hogy hozzanak még több katonát Kirkuk védelmére. Szeretném megerősíteni, hogy ezek az egységek készen állnak erre a feladatra” – mondta Maszud Barzani.

Ez a leköszönő izraeli elnök szerint Irak széthullását, a kurdok kiválását jelenti. „A kurdok gyakorlatilag létrehozták saját államukat, amely demokratikus. A demokrácia egyik jele, hogy egyenlőséget biztosítanak a nőknek” – mondta Simon Peresz.

A Washingtonban tárgyaló Peresz hozzátette, csak egy erőteljes katonai beavatkozás tarthatja egyben az országot, a három rivális csoportot, vagyis a síitákat, a szunnitákat és a kurdokat. Ennek ellenére Bagdadban a brit külügyminiszter Irak egységét hangsúlyozta. „Arra kérjük az iraki vezetőket, egységesen lépjenek, hogy az ország és sok más állam stabilitása és szabadsága érdekében egyesüljenek az Iraki és Levantei Iszlám Állam fenyegetésével szemben” – mondta William Hague.

A felkelőkkel szembeni harc megoldását már Moszkvában keresi az ország ideglenes kormányfője. Núri al-Máliki egyik interjújában közölte, orosz és fehérorosz harci gépeket vásárolnak. Az iraki vezető szerint hibáztak, amikor amerikai harci gépeket vásároltak, mert az üzlet elhúzódása miatt lettek sikeresek a terroristák.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kós Hubert mégis indul a kontinensviadalon

Kós Hubert mégis indul a kontinensviadalon

Előzetes terveivel ellentétben mégis indul a júniusban sorra kerülő belgrádi vizes Európa-bajnokság úszóversenyén Kós Hubert, a 200 méteres hátúszás világbajnoka.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!