2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Egyre többen csatlakoznak az IÁ elleni harchoz

Dánia is csatlakozik az Egyesült Államok vezette légitámadásokhoz Irakban. Az északi ország hét F-16-os vadászgépet küld az Iszlám Állam elleni hadműveletekhez. A dán kormány döntését a jövő héten terjeszti be a koppenhágai törvényhozásnak. Ha a parlament jóváhagyja, a harci gépek azonnal megindulhatnak Irakba. A brit kormányfő szerint évekig tart az iszlamisták elleni harc, amelyre fel kell készülnie a szigetországnak. David Cameron az iraki részvételről rendezett alsóházi vitában a fegyveres fellépés támogatására szólította fel a képviselőket. A brit parlament pénteken szavaz arról, hogy a szigetország csatlakozzon-e az amerikaiak vezette légitámadásokhoz.

Francia vadászgépek egy Falludzsa melletti hangárt semmisítettek meg. Az épületet, értesüléseik szerint az Iszlám Állam fegyveresei használták fegyverraktárként. Eddig. Ezzel egy időben a szövetséges amerikai vadászgépek a szomszédos Szíriában támadták a dzsihadisták állásait, és az általuk használt olajfinomítókat. A katonai akciónak civil áldozati is vannak.

A brit parlamentben a kormányfő az Iszlám Állam elleni katonai akció támogatására szólította fel a képviselőket. David Cameron szerint az iszlamisták nem a világ távoli vidékét fenyegetik. „Veszélyt jelent a brit állampolgárokra? A válasz: igen. Az ISIL már meggyilkolt egy brit túszt, és további kettő életét fenyegeti. Az első az Iszlám Állam által inspirált első európai terrorcselekmény – a brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás – már megtörtént, és az európai biztonsági szolgálatok hat további hasonló merényletet meghiúsítottak” – mondta David Cameron.

A részvételt mindhárom nagy párt, a konzervatív, a liberális és az ellenzéki a munkáspárt támogatja. A várható civil áldozatok miatt utasítják el a békepárti tüntetők, hogy Nagy-Britannia rész vegyen a katonai akcióban. „Az embereknek tenniük kell valamit. Nem értek egyet a katonai akcióval. Ártatlan civileket ölnek meg, úgy, ahogy Gázában is, gyerekeket ölnek meg, infrastruktúrát, kórházakat, iskolákat pusztítanak el. Az nem segít senkin. Csak egy újabb generáció születik, amelyik utálja a Nyugatot. Ez az igazat megvallva, nagyon veszélyes” – mondta egy brit lakos.


Az unió terrorellenes koordinátora szerint a légicsapások növelhetik a merényletek kockázatát Európában, eddig több mint háromezren tértek vissza, miután kiképzést kaptak Szíriában és Irakban.

Az iraki elnök az ENSZ-székházában arra figyelmeztetett: országa titkosszolgálata egy amerikai és francia metróhálózat ellen készülő merénylet nyomaira bukkant. Az amerikai hatóságoknak nincs tudomásuk egy készülő terrortámadásról, de növelték a készültséget a nagyvárosban. Párizsban is több rendőrt vezényeltek a földalatti állomásokhoz. A brit hatóságok pedig csütörtökön őrizetbe vettek kilenc személyt, akik a gyanú szerint merényletet készítettek elő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint szükség lenne a sorkatonaság visszaállítására az EU tagállamaiban?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!