2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Egyre több vezető támogatja a világháborút + videó

Miközben változatlan hevességgel tombol a harmadik éve tartó orosz-ukrán háború, egyre több vezető nyugati politikus tesz olyan kijelentéseket vagy javaslatokat, amelyek egy harmadik világháborúvá szélesítenék ki a konfliktust - állítják elemzők. A katonák küldésétől mára a nukleáris fegyverek lehetséges bevetéséig jutottak az európai politikusok. A NATO főtitkár pedig azt javasolja, hogy a nyugati fegyvereket be lehessen vetni oroszországi célpontok ellen. Erről Washingtonban és Berlinben hallani sem akarnak.

  • Egyre több vezető támogatja a világháborút + videó

Újabb orosz légitámadás rázta meg az ukrajnai Harkiv városát. Az oroszok támadására válaszolva az ukránok Storm Shadow típusú rakétákat orosz területen lévő célpontok ellen. Ezeket a fegyvereket NAgy-Britanniától kapták, és mellette engedélyt is Londontól, hogy azokat orosz célpontok ellen vessék be.

Ez a kérdés rendkívül megosztja még azokat az országokat is, amelyek egyébként teljes mellszélességgel kiállnak Ukrajna mellett, és rendszeresen fegyvert szállítanak Kijevnek.

A NATO-főtitkár felvetése indította be a lavinát. Jens Stoltenberg szerint a NATO tagországoknak meg kellene engedni Ukrajnának, hogy a tőlük kapott fegyvereket oroszországi célpontok ellen használják.

A hónapok óta háborús lázban égő francia elnök is így látná jónak.

Úgy gondolom, meg kell engednünk nekik, hogy ezt megtegyék, ha valóban el akarjuk érni célunkat. És azt hiszem, kijelenthetem, hogy valójában nem eszkaláljuk a konfliktust ezzel - fogalmazott az elnök.

Csakhogy szakértők figyelmeztetnek, teljesen más dolog a nyugati fegyvereket Ukrajna területén önvédelemre használni, és megint más ezekkel Oroszországra támadni. Ha ugyanis Moszkva ezt NATO-tagországból érkező támadásnak veszi, és megtorolja, az a 3. világháború kitörését jelentheti.

Putyin figyelmeztette a Nyugatot: nem engedhetik Ukrajnának, hogy nyugati rakétákkal támadja Oroszországot - erről ír a Mandiner. A lap idézi az orosz elnököt, aki szerint a NATO európai tagjai a tűzzel játszanak.

Olaszországban és Németországban ezt érzik is. Mindkét kormány feje kijelentette, sem a német sem az olasz fegyverekkel nem támadhatja Ukrajna az oroszokat.

Az Amerikai Egyesült Államok is elítélte az európai vezetők háborús terveit.

"Nem támogatjuk és nem engedélyezzük az Egyesült Államok által szállított fegyverek használatát Oroszország területén belüli támadásokra." - fogalmazott a fehér ház szóvivője.

Mindezek ellenére nem csillapodik a háborús őrület Nyugat-Európában. A MAgyar Nemzet a minap csokorba szedte, ki mindenki dolgozik kemények azért, hogy - mint fogalmaztak - csak centikre vagyunk a világháborútól.

Andrzej Duda lengyel elnök áprilisban már arról beszélt, készen állnak arra, hogy "NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében" nukleáris fegyvereket telepítsenek Lengyelország területére. Charles Michel az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is arról beszélnek, hogy Európa valójában hadviselő fél, és be kell lépnie a háborúba.

A legmesszebb azonban talán a néppárti Manfred Weber ment. Az Európai Bizottsági elnöki posztért vívott közdelemben csúfosan megbukott német politikus, most elemzők szerint a háborús pszichózisban jár élen. Szerinte ugyanis kötelező európai sorkatonaságra lenne szükség. Vagyis Brüsszelből soroznák be például a magyar fiatalokat és küldenék el Ukrajnába meghalni.

"Szó sem lehet arról, hogy magyar fiatalokat mások sorozzanak be másik hadseregbe és szó sem lehet arról, hogy az ő életük és vérük fölött mások rendelkezzenek, oda küldjék őket, ahova nekik tetszik.” - mondta Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött videójában kijelentette, akik most Brüsszelben a kötelező európai sorozáson törik a fejüket, hiába teszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!