2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

Egyre több migráns hal meg a tengeren

Hír TV

2018. szeptember 3., hétfő 18:29, frissítve: hétfő 19:47

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint egyre több migráns hal meg a Földközi-tengeren. A világszervezet képviselője szerint minden 18. migráns vízbe fullad, annak ellenére, hogy kevesebben vágnak neki az európai útnak.

Mentőmellényt osztottak az afrikai országokból érkező migránsoknak az SOS Mediterrán és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek munkatársai, akik ezután az Aquarius hajóra veszik fel őket. Ez az a jármű, amelynek nem adtak engedélyt a kikötésre augusztusban az olasz és a spanyol hatóságok, csak a spanyol partokhoz tudták vinni őket.

Idén ugrásszerűen megnőtt a Földközi-tengerbe fulladtak száma.

Tavaly az év első 8 hónapjában 130 ezren vágtak neki a földközi-tengeri útnak, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2400 haltak meg. Idén augusztusig 68 ezren próbálkoztak átkelni a tengeren.

„A halálesetek száma a tengeren emelkedett. Év eleje óta 1600-an. Ez ellentmondás, mert egyre kevesebben kelnek át, és mégis többen halnak meg. ... De az embercsempészek is nagyobb kockázatot vállalnak. A líbiai parti őrség több embert fog el. Becsléseink szerint 2017-ben 48 menekült közül 1 halt meg a Földközi-tengeren, ez az arány idén drámai mértékben megváltozott: most minden 18. átkelésre vállalkozó meghal” – nyilatkozta Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR földközi-tengeri különmegbízottja.

A világszervezet képviselője az emberi tragédiák megakadályozása érdekében arra szólította fel az európai országok hatóságait, engedjék kikötni a mentőhajókat. Viszont a római kormány világossá tette, lezárja kikötőit, ha az uniós küldetésben részt vevő hajók továbbra is automatikusan az olasz partokra viszi a kimentett bevándorlókat.