2023. 03. 28. Kedd Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Egyre több migráns hal meg a tengeren

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint egyre több migráns hal meg a Földközi-tengeren. A világszervezet képviselője szerint minden 18. migráns vízbe fullad, annak ellenére, hogy kevesebben vágnak neki az európai útnak.

  • Egyre több migráns hal meg a tengeren

Mentőmellényt osztottak az afrikai országokból érkező migránsoknak az SOS Mediterrán és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek munkatársai, akik ezután az Aquarius hajóra veszik fel őket. Ez az a jármű, amelynek nem adtak engedélyt a kikötésre augusztusban az olasz és a spanyol hatóságok, csak a spanyol partokhoz tudták vinni őket.

Idén ugrásszerűen megnőtt a Földközi-tengerbe fulladtak száma.

Tavaly az év első 8 hónapjában 130 ezren vágtak neki a földközi-tengeri útnak, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2400 haltak meg. Idén augusztusig 68 ezren próbálkoztak átkelni a tengeren.

„A halálesetek száma a tengeren emelkedett. Év eleje óta 1600-an. Ez ellentmondás, mert egyre kevesebben kelnek át, és mégis többen halnak meg. ... De az embercsempészek is nagyobb kockázatot vállalnak. A líbiai parti őrség több embert fog el. Becsléseink szerint 2017-ben 48 menekült közül 1 halt meg a Földközi-tengeren, ez az arány idén drámai mértékben megváltozott: most minden 18. átkelésre vállalkozó meghal” – nyilatkozta Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR földközi-tengeri különmegbízottja.

A világszervezet képviselője az emberi tragédiák megakadályozása érdekében arra szólította fel az európai országok hatóságait, engedjék kikötni a mentőhajókat. Viszont a római kormány világossá tette, lezárja kikötőit, ha az uniós küldetésben részt vevő hajók továbbra is automatikusan az olasz partokra viszi a kimentett bevándorlókat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Politikai befolyás zajlik az energia kapcsán

Politikai befolyás zajlik az energia kapcsán

Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott az Európai Bizottság újabb veszélyes javaslatára, amely a korábbi rendelet meghosszabbításaként ismét 15 százalékos csökkentést ír majd elő a földgáz felhasználását illetően. 
Két év alatt száz helyett javított az egyetem

Két év alatt száz helyett javított az egyetem

Újabb 50 helyet javított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorában. A stúdióban Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!