2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Egyre több áldozata van a nepáli áradásoknak

A Nepálban két napja tartó heves esőzések miatt kialakult áradásoknak és földcsuszamlásoknak már száz halálos áldozata van, és több tucatnyian eltűntek - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

  • Egyre több áldozata van a nepáli áradásoknak

Az áradások megbénították a közlekedést a Katmandu-völgyben, ahol mintegy négymillió ember él. A hatóságok az érintett területeken három napra elrendelték az iskolák bezárását, mert számos iskolai és egyetemi épület olyan nagy károkat szenvedett, hogy javításra szorul.

Katmandu egyes régióiban több mint 300 milliméternyi eső esett, a Bagmati folyó szintje a veszélyzónát meghaladva több mint 2 métert emelkedett. Vasárnap reggelre azonban már sokfelé csillapodott a felhőszakadás - közölte a főváros meteorológiai szolgálata.

Az esőzések hatását súlyosbították az átgondolatlan urbanizációs fejlesztések, az ártereken történő építkezés és a vízvisszatartásra alkalmas területek hiánya - mondta el Arun Bhakta Shrestha, a katmandui székhelyű Nemzetközi Központ az Integrált Hegyvidéki Fejlesztésért (ICIMOD) elnevezésű szervezet klímakutatója.

A szervezet közleményében felszólította a kormányt és a várostervezőket, hogy sürgősen indítsanak beruházásokat a megfelelő infrastruktúra, közte a föld alatti csapadékvíz-elvezetés és csatornázási rendszerek létrehozása érdekében.

Fotó: Drónfelvétel mutatja a Nakhu folyó áradását a nepáli Lalitpurban 2024. szeptember 28-án. (Fotó: Ambir Tolang/NurPhoto via Getty Images)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Délkelet-ázsiai ragadozó faj honosodott meg hazánkban

Délkelet-ázsiai ragadozó faj honosodott meg hazánkban

Új rovarfajjal, az óriás ázsiai imádkozósáskával (Hierodula teniudentata) gyarapodott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területének faunája – adta hírül nemzeti park a honlapján a bama.hu beszámolója szerint.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

100 éves lesz Jimmy Carter

100 éves lesz Jimmy Carter

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Carter az Egyesült Államok legidősebb élő és egyben minden idők legmagasabb életkort megélt elnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!