2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Egyre kevesebben támogatják a halálbüntetést az Egyesült Államokban

Tovább csökkent a halálbüntetést támogatók száma az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan az idén hajtották végre a legkevesebb halálbüntetést az elmúlt három évizedben, ez alól csak a koronavírus-világjárvány időszaka volt kivétel - olvasható az amerikai Halálbüntetési Információs Központ éves jelentésében.

  • Egyre kevesebben támogatják a halálbüntetést az Egyesült Államokban

Az idén tervezett húsz kivégzésből hét esetben "látható problémák" adódtak a halálbüntetés végrehajtásakor. Az egyik büntetésvégrehajtási intézetben például három órán tartó küszködés után tudták csak beadni a halálos méreginjekciót egy alabamai férfinak, mert nem találták a vénáját - olvasható a központ éves jelentésében. Alabamában idén emellett két alkalommal is felfüggesztették a halálos injekciók beadását, mert nem találták az elítéltek vénáját. Kay Ivey, az állam republikánus kormányzója átfogó ellenőrzést rendelt el a halálbüntetések végrehajtásával kapcsolatban.

Arizonában hasonló okok miatt három alkalommal hiúsult meg a halálos ítélet végrehajtása.

Tennesseeben, Idahóban és Dél-Karolinában azért kellett félbeszakítani halálbüntetés végrehajtását, mert a kivégzést felügyelő hatóságok hiányosságokat tártak fel az előkészületekben - áll az éves jelentésben. Áprilisban Tenneseeben egy órával az ítélet végrehajtása előtt kellett leállítani az egyik kivégzést.

Dél-Karolinában várhatóan jövő hónapban dönt az állam legfelsőbb bírósága a halálbüntetések végrehajtásáról szóló törvényes eszközökről, miután egy szeptemberi ítéletben alkotmányellenesnek minősítették a villamosszék használatát és a frissen kialakított lőosztagok bevetését.

Az elmúlt három évtizedben 2022-ben hajtották végre a legkevesebb halálbüntetést, 18-at, és idén szabták ki a legkevesebb, 22 halálbüntetést is. A koronavírus-járvány idején a legtöbb állami büntetés-végrehajtási intézetben felfüggesztették, elhalasztották, vagy lelassították a kivégzések végrehajtását.

Az elmúlt tíz évben 37 tagállamban függesztették fel a halálbüntetések végrehajtását, vagy törölték el a halálbüntetést. Az idei évi kivégzések csaknem felére Texas és Oklahoma államban került sor. Texasban 2000-ben 40 ítéletet hajtottak végre.

Ezzel szemben Oregon állam demokrata kormányzója, Kate Brown 17 halálra ítélt rab esetében módosította a halálbüntetést életfogytig tartó börtönbüntetésre, és elrendelte a halálkamra szétszerelését. Oregonban utoljára 1997-ben hajtottak végre halálbüntetést.

A halálbüntetések végrehajtásával kapcsolatosan megosztott az amerikai társadalom. Amíg 1994-ben a válaszadók 80 százaléka támogatta a halálbüntetést, 2022-ben az ő arányuk 55 százalékra csökkent. A legkevesebben 2021-ben támogatták a halálbüntetést. Akkor a megkérdezettek 54 százaléka értett egyet velük. Eközben egy másik közvélemény-kutatás ennél alacsonyabb lakossági támogatottságról számolt be. A Rasmussen Reports szerint a válaszadók 46 százaléka mutatott egyetértést a halálbüntetések kiszabásával és végrehajtásával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!