2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Külföld

Egyre gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás, és az azzal járó katasztrófa

Spanyolországban három halottja van a forróságnak, ketten szívproblémák miatt vesztették életüket. Egyikük egy útépítésen dolgozott a tűző napon, amikor rosszul lett. A kánikula miatt Hollandiában korlátozni kezdték a vízfogyasztást, a kialakuló vízhiány miatt. A svéd meteorológiai intézet pedig azt közölte, hogy az idei a legforróbb és legszárazabb nyár Svédországban az elmúlt 250 évben.

  • Egyre gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás, és az azzal járó katasztrófa

Portugáliában, Lisszabon környékén is 40 Celsius-fokokat mértek az elmúlt napokban, de az ország déli tartományaiban ennél is többet, 45 fok körül alakultak a napi csúcshőmérsékletek. A szomszédos Spanyolországban már áldozatai is voltak a kánikulának. 

„Borzasztó meleg van. Tegnap 43 foknál nem volt hűvösebb, és nyilván ma se lesz. Fullasztó, alig kapok levegőt” – fogalmazott egy spanyolországi turista.

Az Ibériai-félszigeten 47,4 fok minden idők melegrekordja. Ez a hétvégén megdőlhet, az Afrika felől érkező forró levegő miatt.

„Minél több vizet iszik az ember, annál jobb. Én próbálok egész nap árnyékban maradni, mert nem nagyon bírom az ilyen meleget. De a városban, ahol élek, most 46 fok van, szóval itt jobb” – fogalmazott egy portugál férfi.

 

Az Ibériai-félsziget szinte teljes területén tűzgyújtási tilalom van, még a kerti sütögetés is tilos. A hónapok óta tartó szárazság miatt ugyanis a növényzet kiszáradt és a bozóttűz megfékezhetetlen lenne.

Hasonlóan kezdődött az egy héttel ezelőtti görögországi tűzvész is. Valószínűleg szándékos gyújtogatás után kezdtek terjedni a lángok. A rosszul koordinált mentés és a lakosság hibáztatása miatt pénteken lemondott a polgári védelmi miniszter. Szakértők szerint viszont a dél-európai országoknak fel kell készülniük hasonló természeti katasztrófákra.

„Évek óta egyre inkább szélsőségesen és kiszámíthatatlanul változik az időjárás. A helyzet érezhetően romlik. A klímaváltozással egyre gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás, ami ilyen katasztrófákhoz vezet” – mondja Grigorios Stamoulis görög szakértő.

Az Athén közelében pusztító tűzben 1200 lakóépület semmisült meg és a jelenlegi adatok szerint 91 halott volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!