2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Egyre erőszakosabbá válnak a katalán tüntetések

Napok óta lángokban áll Katalónia. A békésnek indult tüntetéssorozat erőszakossá vált. A rendbontók kövekkel és petárdákkal dobáltak meg több kormányzati épületet és gyújtogattak Barcelonában. A helyzet miatt a spanyol kormány tanácskozást tartott és felszólította a katalán elnököt, hogy ítélje el az erőszakos cselekményeket.

  • Egyre erőszakosabbá válnak a katalán tüntetések

Lángokban áll egész Barcelona. A katalán városban zajló tüntetések a radikálisok miatt erőszakossá váltak. A rendőrökkel való összecsapásokban 140 ember sérült meg, köztük mintegy 70 rendőr. Több embert letartóztattak. A kialakult helyzet miatt a spanyol kormány válságtanácskozást hívott össze. Pedro Sanchez ügyvezető kormányfő az ellenzéki pártok politikusaival is egyeztetett.

A találkozón Pablo Casado, a konzervatív Néppárt elnöke azt kezdeményezte, hogy a főügyészség indítson eljárást a katalán elnök ellen, amiért a közrend megzavarására buzdított, amikor tüntetésre szólította az embereket.

Az ügyvezető kormányfő nyugalomra és megfontoltságra szólította fel a lakosságot.

Emberek milliói laknak Katalóniában, és joguk van biztonságban és békében élni. Az erőszakos csoportok magatartása, veszélyezteti a város békéjét

- nyilatkozta a spanyol kormányfő, aki felszólította a katalán elnököt, hogy ítélje el a tartomány utcáin levő erőszakot.

A gyújtogatások mögött a Demokratikus Cunami nevű csoportot sejtik, de nem egyértelmű, kik szítják az indulatot. A városban a rongálás okozta kár hatalmas, a turisták szinte menekülnek a térségből. A hétfői bírósági döntést, miszerint a spanyol legfelsőbb bíróság elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt, Madridban is bírálták.

A hétfőn nyilvánosságra hozott ítélet teljesen méltánytalan és aránytalan, és veszélybe sodorja nemcsak a börtönben lévők, hanem a katalán állampolgárok és az ország többi részének szabadságát is. A lázadás új formáját láthatjuk. Minden tüntetés egy lázadásnak tekinthető

- nyilatkozta ez a madridi férfi.

Végül Quim Torra katalán elnök a közösség és a spanyol kormány nyomására hajnalban televíziós beszédet tartott.

Nyugalomra intek mindenkit. A függetlenségi mozgalom nem lehet erőszakos. Elítéljük az erőszakot. Nem engedhetjük meg az országunk utcáin zajló eseményeket

- mondta a katalán elnök.

A spanyol belügyminisztérium időközben bejelentette: növeli a Katalóniába kihelyezett egységek számát. Sajtóhírek szerint megtiltották a rendőröknek, hogy gumilövedéket és füstbombát használjanak a tüntetők ellen.

Politikai elemzők szerint a katalán társadalom sokszínű, a felmérési adatokból pedig az látszik, hogy a függetlenséget csak 44 százalékuk akarja. A katalán szakadárok azonban közölték: folytatják a tömeges demonstrációkat, függetlenséget követelve az autonóm térségnek.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!