2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Egyiptom: rendőröket öltek meg a fegyveresek

Egyiptomi rendőröket öltek meg fegyveresek a Sínai félszigeten. 25 egyenruhás halt meg, amikor buszukra gránátot lőttek ki, a palesztin határ közelében. Fél nappal korábban 36 iszlamista tüntető halt meg Egyiptomban. Őket a társaik akarták kiszabadítani, miközben a rendőrség átszállította őket egy börtönbe. Vasárnap este a hadsereg parancsnoka egy tévébeszédben demokratikus átmenetet ígért és azt mondta, hogy ebből az előző kormánypártot, a megbuktatott Muzulmán Testvériséget sem akarják kizárni.

Ellenzéki fiatalokat vettek őrizetbe Kairóban. Egyiptomban kijárási tilalom van éjszakánként, tüntetések nincsenek. A múlt héten 800-1500 halottja volt az utcai harcoknak.

„Aki megszegte a törvényt, azt megbüntetjük” – kezdte a hadsereg főparancsnoka egy katonai fórumon. A hadsereg puccsal buktatta meg az előző, iszlamista kormányt. Most azt ígérik: az iszlamisták pártját mégsem tiltják be, indulhatnak a következő választáson. „Az egyiptomiak szabad emberek, azt választanak, akit akarnak. A hadsereg és a rendőrség most csak a békés átmenetet felügyeli, de hamarosan az emberek dönthetnek arról, hogy milyen vezetőt akarnak” – ígérte a főparancsnok.

Előrehozott választást akar az Európai Bizottság és a francia elnök is. Francois Hollande arab országok külügyminisztereivel tárgyalt Egyiptomról, a héten pedig az európai kollégáival egyeztet Brüsszelben. „Az arab országok és Franciaország közös felelőssége, hogy Egyiptomban véget érjen az erőszak. A lehető leghamarabb új választást kell kiírni Egyiptomban, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket, ebben pedig a hadseregnek is szerepet kell vállalni – üzente Hollande.


Az EU-val ellentétben Amerika nem tartja puccsnak az egyiptomi hatalomátvételét. Ők továbbra is a hadsereg mellett állnak, de az előrehozott választást is támogatják. „Ha Sisi nem nyer, kivégzik. Neki tehát nem az a kérdés, hogy mit tegyen, hanem hogy megszerzi-e a hatalmat vagy börtönbe kerül. Ez egy kemény választás. Mikor lesz választás? Bármikor megteheti és Egyiptomban van egy közmondás, hogy nem az a lényeg, hogy kire szavazol, hanem hogy ki számolja a szavazatokat. Másként, biztosítva lesz, hogy a hadsereg fenntartsa a hatalmát, mint az elmúlt 6 évtizedben folyamatosan” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az átmeneti kormány azt ígérte: ezen a héten megkezdik a tárgyalást a Muzulmán Testvériség néhány vezetőjével, hogy az előrehozott választást előkészítsék.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!