2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Egyesült Királyság: az ellenzéki Munkáspárt visszavonja a környezetvédelmi beruházások nagy részét + videó

Az Egyesült Királyságban az ellenzéki Munkáspárt bejelentette: a korábban tervezett környezetvédelmi beruházások nagy részét kiveszi választási ígéretei közül. Londonból Heckenast László kollégánk tudósított.

  • Egyesült Királyság: az ellenzéki Munkáspárt visszavonja a környezetvédelmi beruházások nagy részét + videó

Sir Keir Starmer, a párt vezetője szerint a jelenlegi gazdasági körülmények között nincs lehetőség az eredeti zöld program végrehajtására. Az idén várható választások előtt egy ilyen pálfordulás csökkentheti a Munkáspárt népszerűségét, a párt vezetése mégis vállalta a visszakozást.

Munkáspárti források szerint Keir Starmer két rossz közül a kisebbiket választotta. Az elmúlt hetekben ugyanis a konzervatívok szinte napi támadás alá vették az ellenzék zöld programját, amelynek értelmében kormányra kerülésük esetén évi 28 milliárd fontot költöttek volna környezetvédelmi beruházásokra. Ám a konzervatívok szerint egy ilyen jelentős költségvetési tételt csak az államadósság jelentős növelésével, illetve adóemeléssel lehetett volna finanszírozni.

Itt el kell mondani, hogy a brit politikában egy-egy választási ígéret pénzügyi forrásait is pontosan meg kell határozni, ellenkező esetben az ellenfél, de a média is ízekre szedi a nem finanszírozható programokat.

Ez történt most is, és a Munkáspárt vezetése úgy döntött, a várhatóan idén őszre kiírandó választásokig még elég idő van ahhoz, hogy a szavazók elfelejtsék a mostani pálfordulást, ugyanakkor megszabadulnak a konzervatívok folyamatos bírálataitól.

A Times által megszólaltatott választási szakértő szerint azonban a választók jelentős része már eldöntötte, hogy 14 év konzervatív kormányzás után változást akar, és ettől a Munkáspárt mostani pálfordulása sem igen fogja eltántorítani.

Még úgy sem, hogy a döntés legnagyobb vesztese a lakosság, hiszen az eredetileg tervezett évi 6 milliárd font helyett mostantól csak 1,3 milliárdot szánnak a lakások rosszul záródó, szimpla üveges ablakainak cseréjére és a külső falak szigetelésére nyújtandó támogatásokra. Ez azt jelenti, hogy akár 14 évig is eltarthat, mire a szigetország házai és lakásai megfelelnek a legalapvetőbb hőszigetelési követelményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint is le kell váltani a háborúpárti többséget Brüsszelben?
A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

Eva Vlaardingerbroek, holland politikai kommentátor is a CPAC Hungary előadói között volt és előadásában arról beszélt, hogy „a fehér európaiakat egyre gyorsuló ütemben cserélik le a saját országukban, és ez a civilizációnk végét fogja jelenteni, ha nem fordítjuk meg a dolgokat”.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!