2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Élet a türbe árnyékában

Következik:

Radar 04:00

Külföld

Egyes országok enyhítenek a korlátozásokon, más államok azonban tovább szigorítanak

Szigorú szabályok betartása mellett enyhít a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken Horvátország és Szlovénia. Románia és Ukrajna ugyanakkor további korlátozásokat vezet be a magas fertőzésszám miatt. Eközben Oroszországból kedvező hírek érkeztek, Csecsenföldön pedig eltörölték a kötelező maszkviselésre vonatkozó előírást. Bár Csehországban továbbra sem sikerült gátat szabi a kór terjedésének, Prága nem hosszabbítja meg a kormány által javasolt szükségállapotot.

Bár a horvátországi kórházak tele vannak koronavírussal megfertőződött személyekkel, Zágráb úgy döntött, hogy fokozatosan enyhít a járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon.

Délnyugati szomszédunknál jövő hét elejétől kinyithatnak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek. Emellett elvitelre engedélyezik a kávézók számára italok árusítását.

Az intézkedések március 1-ig lesznek érvényben, a vállalkozók pedig februárra megkapják az állami támogatásokat.

Szlovénia szintén lazít a korlátozásokon, miután az országban csökkent a fertőzések száma, és kevesebb embert kezelnek kórházban, mint az elmúlt hónapokban.

Ljubljana döntése nyomán az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban megkezdődhet a tantermi oktatás. Legfeljebb 10 főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken.

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Romániában azonban nem sikerült gátat szabni a kór terjedésének, ezért keleti szomszédunknál újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, korlátozzák a gyülekezést, kötelező marad a maszkviselés, az üzletek pedig legkésőbb 21 órakor bezárnak.

Ukrajnában szintén gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, és megint sokan kerültek kórházba. Kijev azonban tehetetlen, miután az országban nincs oltóanyag. Bár Moszkva felajánlotta segítségét, a kormány megtiltotta mindenfajta, Oroszországban kifejlesztett vagy gyártott vakcina használatát. A szakadár területeken élők azonban szembemennek Kijev akaratával.

Oroszországban stagnál a járvány

Oroszországban eközben stagnál a járvány, sőt egyre kedvezőbbek az adatok. A fertőzések számát tekintve a napi növekmény nem éri el a 15 ezret, amire tavaly október óta ne volt példa.

Csecsenföldön vissza is vonták a kötelező maszkviseletre vonatkozó rendeletet. Moszkvában erre azonban a korábbi bejelentés szerint májusig várni kell.

Montenegróban sem javult a helyzet, ezért Podgorica ismét országos kijárási tilalmat vezetett be. Este 9 órától másnap reggel 5-ig tilos az utcára lépni. Emellett betiltják a városok közötti közlekedést a hét végén.

Csehországban leszavazták a szükségállapot meghosszabbítását

Csehországban azonban nem teljesült a kormány akarata. A vasárnap lejáró szükségállapot meghosszabbítását ugyanis elutasította a parlament alsóháza.

A szavazáson a kabinet kérését 9 tartózkodás mellett 48-an támogatták, 49-en azonban elutasították. A javaslat elfogadásához 54 támogató voksra lett volna szükség.

Andrej Babis miniszterelnök azt mondta, azok felelnek honfitársaik haláláért, akik elvetették a rendkívüli helyzet meghosszabbítását célzó tervezetet.

Belgrád vakcinát ajándékoz Észak-Macedóniának

Szerbiában európai viszonylatban gyors tempóban haladnak a védőoltások beadásával.

Belgrád annyi vakcinát kötött le, hogy abból 6 ezer adagot ajándékoz Észak-Macedóniának. A szállítmány a tervek szerint néhány napon belül érkezik meg Szkopjébe.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!