2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Egyértelműen azonosították a Srí Lanka-i merényletek elkövetőit

MTI

2019. május 21., kedd 18:49

Egyértelműen azonosították a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletek elkövetőit - közölte a szigetország rendőrsége kedden.

A DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) iszlamista csoport vezetője követte el az öngyilkos merényletet a colombói Shangri-La szállodában. Őt tartják a terrortámadások értelmi szerzőjének is.

A DNS-vizsgálatoknak köszönhetően megállapították a hat társának személyazonosságát is, akik hotelekben és templomokban robbantották fel magukat. Egy további bűntársuk egy luxusszálloda elleni félresikerült támadást követően a főváros külterületén lévő egyik panzióban robbantott. Emellett a merénylők egyikének felesége később a saját házában robbantotta fel magát, három gyermekét és három rendőrt.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 258 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. A Srí Lanka-i kormány az NTJ-t vádolja a merényletek elkövetésével. Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök szerint az elkövetők összeköttetésben álltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, amely a merényleteket követően jelentkezett azok végrehajtójaként. Egy videón Hásim és hét társa Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének fogadott hűséget.

MTI