2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:30

Külföld

Egyelőre csak vizsgálja a Hamász tűzszüneti javaslatát az izraeli vezetés

A Hamász elfogadja azt a tűzszüneti javaslatot a Gázai övezeti háborúval kapcsolatban, amelyet Egyiptom és Katar mint közvetítők dolgoztak ki - jelentette be hétfőn este Iszmail Haníje, a palesztin iszlamista terrorszervezet politikai irodájának vezetője. Izrael hivatalosan még nem reagált a javaslatra.

  • Egyelőre csak vizsgálja a Hamász tűzszüneti javaslatát az izraeli vezetés

Haníje a katari miniszterelnökkel és az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével együtt jelentette be szervezetének döntését. Ezt követően a Hamász egyik tisztségviselője azt mondta: "megegyeztünk egy hathetes tűzszünetben".

Joe Biden amerikai elnök nem sokkal a Hamász bejelentése előtt telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az izraeli média közlése szerint azt mondta neki, hogy a tűzszünet a legjobb módja annak, hogy megkíméljék a túsznak elhurcolt izraeliek életét.

Izrael hivatalosan még nem reagált a tűzszüneti javaslatra, de a ynet hírportálnak úgy reagált egy meg nem nevezett "magas rangú kormánytisztviselő", hogy "ez egy egyoldalú javaslat, amelynek kidolgozásában Izrael nem vett részt, és előzetesen nem erről beszéltünk az egyiptomiakkal. Ez a Hamász trükkje, hogy Izraelt visszautasítónak láttassa" - mondta.

Hozzátette: "Ez egy olyan javaslat, amely soha nem került szóba az izraeli kormányfő és az amerikai elnök közötti beszélgetésekben, és teljesen ismeretlen mind Izrael, mind az Egyesült Államok számára. De megvizsgáljuk."

Röviddel a Hamász bejelentését követően a palesztin szervezet fogságában lévő izraeli túszok családtagjai elkezdték akadályozni a forgalmat több főútvonalon Tel-Avivban. "A kormány a megállapodási javaslatok elutasításával a Hamász túszainak életével játszik" - mondták. "Ahelyett, hogy megállítaná a háborút, hogy az összes túsz hazatérhessen, a kormány egy Rafah elleni támadással fenyeget, amely veszélyezteti az életüket" - tették hozzá.

Hétfőn Joáv Galant védelmi miniszter azt mondta a túszok családtagjainak, hogy "a terrorszervezet visszautasít minden alkut", s ez arra kötelezi Izraelt, hogy cselekedjen Rafahban.

Gázavárosban és Rafahban viszont a palesztinok ünnepelték, hogy a Hamász elfogadott egy javaslatot.

Halil al-Hajja, a Hamász gázai helyettes vezetője elmondta, hogy az elfogadott javaslatnak az első, negyven napra vonatkozó része szerint ideiglenes tűzszünet volna a felek között, amelynek során az izraeli hadsereg kelet felé kivonulna a Gázai övezet sűrűn lakott területeiről. Emellett naponta 8 órára, a túszelengedések napján pedig 10 órára repülési tilalmat vezetnének be a Gázai övezet felett, és fokoznák a humanitárius segélyek és az üzemanyag bejuttatását a területre. A források szerint harminchárom izraeli túszt engedne szabadon a Hamász, nőket, 19 év alatti és 50 év fölötti férfiakat, valamint betegeket és sebesülteket. Cserébe Izrael elenged minden izraeli katonáért negyven és minden izraeli civilért húsz bebörtönzött palesztint.

A közvetett tárgyalások újraindulnának a fegyverszünet 16. napján, hogy megállapodjanak a Gázai övezet fenntartható nyugalmának helyreállításáról a tűzszünet második és harmadik szakaszában.

A második, 42 napos szakaszban az összes megmaradt foglyot szabadon engednék, cserébe további palesztin foglyokért, és az izraeli hadsereg teljesen kivonulna Gázából. A harmadik, utolsó, és szintén 42 napos szakaszban a Hamásznak át kell adnia minden olyan izraeli holttestét, akit az október 7-i terrortámadásban meggyilkoltak vagy a fogságban meghalt, cserébe az izraeli börtönökben meghalt palesztin foglyok holttestéért.

Azzal, hogy a Hamász elfogadta az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot, most Izrael "térfelén pattog a labda" - közölte Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter Iszmail Haníjére, a radikális iszlamista szervezet politikai irodájának vezetőjére hivatkozva, akivel hétfőn telefonbeszélgetést folytatott.

Amirabdollahián az X-en tett bejegyzésében arról is beszámolt, hogy Haníje azt mondta: a Hamászt "őszinte szándékok" vezetik a tűzszüneti javaslat elfogadásában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki szintén telefonon egyeztett Haníjével a nap folyamán, pozitív fejleménynek nevezte, hogy Törökország javaslatára meghozta e döntést. A török államfő az X-en közzétett bejegyzésében hozzátette, hogy "hangsúlyozták, Izraelnek is lépnie kell a tartós tűzszünet érdekében".

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök közleményében további erőfeszítéseket követelt a felektől egy megállapodás érdekében. Kiemelte, hogy szorosan nyomon követi "az átfogó fegyvernyugvás" érdekében zajló tárgyalások fejleményeit.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, akit a WAFA palesztin hírügynökség idézett, felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszüneti javaslat elfogadása végett, miután a Hamász már elfogadta azt.

Haníje hétfőn este hivatalosan bejelentette, hogy a terrorszervezet elfogadja egy Izraellel megkötendő, Egyiptom és Katar által kidolgozott tűzszünet feltételeit.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián.
Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!