2024. 09. 11. Szerda Teodóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Egy új politikai korszak meghatározó ereje lehet Németországban az AfD

Áttörhet az AfD és az új szélsőbal Kelet-Németországban – írta cikkében a Mandiner. A lap rámutatott: alapvető változásokat hozhat a német politikában az ősz, a kelet-német tartományi választásokon meglepetés jöhet.

  • Egy új politikai korszak meghatározó ereje lehet Németországban az AfD

Türingiában, Szászországban, majd Brandenburgban rendeznek tartományi választást szeptemberben, és az előrejelzések szerint forró ősz lesz: a felmérések a nemzeti radikálisok (Alternatíva Németországnak (AfD)) és az új szélsőbal (Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW)) megerősödését jelzik, ami azt vetíti előre, hogy ezen német országrészekben olyan párttámogatottsági arányok alakulhatnak ki, ami gyakorlatilag egy kormányozhatatlan helyzetet eredményezhet.

Az Euractiv cikke szerint Németország keleti, egykor kommunista irányítású részén egy „populista ősrobbanás", egy „tektonikus eltolódás" történhet meg, az őt keleti tartomány közül háromban új regionális kormányokat választanak a polgárok, Türingiában és Szászországban szeptember elsején, Brandenburgban pedig szeptember 22-én.

Ebből kettőben már az AfD vezet a közvélemény-kutatások szerint, míg a BSW néhány hónappal az alakulása után középpárttá nőtte ki magát, első megmérettetése előtt jelenleg 11 és 19 százalék között mérik.

A hagyományos német centrista pártok (a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, a liberálisok és a  zöldek) nagyrészt marginalizálódnak, előrejelzések szerint együttesen sem kapják majd meg a voksok felét.

A lap emlékeztet: a kelet-németek a német egyesítés után is másodosztályú állampolgároknak érzik magukat, a keleti országrészek fejlettsége még mára sem érte el a nyugati tartományokét, ezért a kelet-német mentalitás megmaradt különcnek, illetve hajlamosnak a rendpárti politikai narratívák követésére. A centrumpártok rendszerével elégedetlenek ezért két anti-establishment pártot találhatnak maguknak, hogy kifejezzék igényüket valamilyen újra: az AfD-t a jobboldalon és a BSW-t a baloldalon.

Az AfD évek óta erős a keleti tartományokban, de 2024-ben a BSW megjelenésével a két erő annyi szavazatot szipkáz el, hogy könnyen meglehet, hogy már nem jön ki a választási matek: a hárompárti tartományi koalíciók is kevesek lesznek a többségi kormányzáshoz. 

A teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!