2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Egy új Közép-Európa megteremtését sürgette Orbán Viktor

Hír TV

2019. december 15., vasárnap 17:34

A magyarok és a románok képesek összefogni a szabadságért - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Temesvári Forradalom kitörésének 30. évfordulóján rendezett gálaesten. Orbán Viktor bejelentette: Magyarország készen áll arra, hogy szomszédaival együtt felépítsen egy új Közép-Európát. Tőkés László pedig arról beszélt, hogy a temesvári forradalmat nem lehet befejezettnek tekinteni.

1989. december 16-án Temesváron több száz helyi lakos élőlánccal próbálta megakadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását.

A lelkész védelmében indult el az a megmozdulás, amely azután a román kommunista diktatúrát, a rettegett Ceausescu-rendszert megdöntő országos népfelkeléssé alakult át.

A gálaesten Tőkés László arról beszélt, hogy a temesvári forradalmat nem lehet befejezettnek tekinteni, azt békésen és állhatatosan tovább kell folytatni.

Orbán Viktor, miniszterelnök ünnepei beszédét azzal kezdte hogy 1989-ben a világ megtanulta Temesvár nevét.

Orbán Viktor kiemelte: a szabadságért a románok és magyarok képesek voltak összefogni, Magyarország készen áll arra, hogy szomszédaival együtt felépítsen egy új közép Európát.

"Mi azok közé az európai országok közé akarunk tartozni, ahol a legjobb élni, alkotni és lakni. Magyarország a világgazdaság legkorszerűbb technológiájával akar termelni. A legjobb és legtisztább környeztet akarja élvezni. A világ egy legbiztonságosabb országa akar maradni. Azt akarjuk, hogy a magyar emberek munkája legalább olyan értékes legyen mint azoké akiket nem rabolt ki és nem rabolt le a kommunizmus" - mondta a miniszterelnök.

A 30. évforduló kapcsán a kormányfő szombat délután egy videót is közzétett közösségi oldalán. A forradalomnak több mint ezer halottja volt és több ezren megsérültek a véres összecsapásokban.

A teljes beszéd:

Hír TV