2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Egy oroszbarát párt nyerte a lett parlamenti választást

A nyilvánosságra hozott végleges eredmények szerint a Harmónia Központ a szavazatok 19,9 százalékát szerezte meg. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy kormányra tudnak kerülni.

  • Egy oroszbarát párt nyerte a lett parlamenti választást

»A győztes lehetsz egy választáson, de kormányra nem kerülhetsz.« Lettországban hiába szerezte meg a legtöbb mandátumot az oroszbarát politikai erő, ahogy korábban, most is a történelem ismételheti önmagát: a balti államban élő oroszok körében igen népszerű Harmónia már negyedszer szerzi meg az első helyet, de eddig még senki nem lépett velük koalícióra.

„Az exit poll adatokat véve elégedett vagyok az eredményekkel. Megszereztük az első helyet. Azonban a tapasztalat és a történelem arra tanít bennünket, hogy a választások megnyerése, az első hely megszerzése, a legtöbb voks begyűjtése nem garantálja a Harmónia számára a koalícióalakítást” – nyilatkozta Vjaceslavs Domrovskis, a Harmónia Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltje.

Az Oroszországgal szorosabb gazdasági kapcsolatokra törekvő Harmónia azonban bízik abban, hogy ezúttal más lesz a helyzet.

Eddig egyetlen lehetséges partnerük akadt, a második helyen végzett KPV LV (Kié az ország?), akik 14 százalékot értek el. A nemrégen alakult populista párt már jelezte, feltételek nélkül készek koalícióra lépni bármelyik párttal. De a 100 fős parlamentben a többség megszerzéséhez több pártra is szükségük lenne.

A leköszönő miniszterelnök pártja bízik abban, hogy továbbra is kormányon maradnak, bár a kabinetet alkotó 3 párt csak 27 százalékot szerzett.

„Várjuk meg a hivatalos eredményeket. Ha az exit pollhoz hasonló eredmény lesz, akkor valakinek koalíciós tárgyalásokat kell kezdeményeznie. Mi biztosan egyeztetünk a partnereinkkel. Természetesen egy ilyen eredmény sokkal nehezebbé teszi a kezdeményezést, mint ha mi nyertünk volna” – mondta Edgars Tavars, a Zöldek és Földművesek Szövetségének elnöke.

A lettországi koalíciós tárgyalásokat leginkább az nehezíti, hogy a rigai törvényhozásba bekerült 7 pártból, 6 is 10 százalék fölötti eredményt ért el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!