2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Egy héttel tovább végezhet energetikai feltárásokat a török kutatóhajó

Az eredetileg tervezettnél egy héttel tovább, november 4-ig végez további energetikai feltárásokat az Oruc Reis török kutatóhajó a Földközi-tenger keleti medencéjében, a görögországi Rodosz szigetétől délre eső területeken - jelentette be a török haditengerészet szombat este.

  • Egy héttel tovább végezhet energetikai feltárásokat a török kutatóhajó

A kutatóhajó megbízatása eredetileg jövő keddig tartott volna két másik hajó, az Ataman és a Cengiz Han mellett. A török döntés várhatóan tovább élezi majd a feszültséget Athén és Ankara között.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre. A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot. Athén szerint az Oruc Reis olyan vizeken végez feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tart.

A török kutatóhajó augusztusban és szeptemberben már végzett energetikai feltárást a Földközi-tenger keleti medencéjében. Szeptember közepén visszatért ugyan a törökországi Antalya kikötőjébe, amit a görög kormány "pozitív lépésnek" minősített, de aztán októberben Ankarában bejelentették, hogy ismét kifut az Oruc Reis a Földközi-tengerre.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!