2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Egy gyanúsított szerint nem BUK-rakétával lőtték le a gépet Ukrajna felett

MTI

2020. november 3., kedd 17:50

Semmi jelét nem látta annak, hogy rakétával lőtték le Ukrajna felett 2014 júliusában a Malaysian Airlines MH17-es járatát - mondta kedden a hollandiai bíróságon folyó perben az ügy egyik gyanúsítottja.

"Nem láttam BUK-rakétát" - jelentette ki Oroszországban videóra vett tanúvallomásában Oleg Pulatov. A felvételt kedden mutatták be az Amszterdamhoz közeli Schiphol bíróságán. A schipholi nemzetközi repülőtérről szállt fel a szerencsétlenül járt gép.

A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú utasszállító gépe Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba 2014 július 14-én, amikor a nyomozók szerint eltalálták egy szovjet tervezésű BUK-rakétával Kelet-Ukrajna felett, ahol fegyveres konfliktus dúlt az oroszbarát szakadárokkal. A fedélzeten tartózkodó 298 ember, közöttük 196 holland állampolgár, életét vesztette.

Szergej Dubinszkij, Igor Girkin és Oleg Pulatov orosz állampolgárok, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko ellen, akik valamennyien magas rangú katonatisztek voltak a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár erőkben, a gép BUK-rakétával való lelövésének megszervezése vádjával indított eljárást a holland ügyészség. A vád szerint a rakétarendszert eddig még nem azonosított más személyek hozták működésbe.

A négy férfit - az ügy első gyanúsítottjait - akár életfogytiglani elzárásra is ítélhetik. Csak Pulatov képviselteti magát holland ügyvédekkel a tárgyaláson, a többiek ellen távollétükben folyik az eljárás.

Egyetlen BUK-ról, sem azzal kapcsolatos parancsról nem esett szó a találkozókon, amelyeken a szerencsétlenség napján részt vett - mondta még Pulatov. Hozzátette, "még ha térden állva könyörögtünk volna Oroszországnak, hogy adjon nekünk BUK-rakétarendszert, akkor sem kapunk volna soha".

A Hollandia által vezetett nemzetközi nyomozó csoport 2018 májusában megállapította, hogy az utasszállítót a délkelet-oroszországi Kurszkban állomásozó 53. orosz légvédelmi dandártól származó BUK-rakétával lőtték le.

Hollandia és Ausztrália nyíltan Oroszországot vádolta az állampolgárai halálával. Moszkva végig tagadta, hogy bármilyen köze volt a szerencsétlenséghez, és Kijevet okolta a történtekért.

MTI