2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Egy dán bíróság 14 millió forintra emelte A kis hableány-szobor miatt kiszabott bírságot

Egy dániai fellebbviteli bíróság 300 ezer koronára (14 millió forintra) emelte a bírságot, amelyet egy újságra szabtak ki, amiért megsértette A kis hableány-szoborral kapcsolatos szerzői jogokat, amikor a bronzból készült koppenhágai műemlékről zombis karikatúrát és maszkos fotót közölt.

  •  Egy dán bíróság 14 millió forintra emelte A kis hableány-szobor miatt kiszabott bírságot

A Berlingske című napilap 2019-ben tette közzé a karikatúrát a dániai vitakultúráról szóló cikke illusztrálására, a fotóval pedig 2020-ban a szélsőjobboldal és a koronavírustól tartó emberek közötti kapcsolatot ábrázolták. Mindkét publikációval megsértették a dán szerzői jogi törvényt.

A koppenhágai kerületi bíróság 285 ezer korona bírságot szabott ki az újságra 2020 novemberében. Ezt bírálta felül a fellebbviteli bíróság szerdán, amikor felemelte a bírságot 300 ezer koronára. A Berlingske főszerkesztője, Tom Jensen azért fellebbezett a kerületi bíróság eredeti döntése ellen, mert a bírságot aránytalannak és túlságosan magasnak tartotta. Jensen azzal érvelt, hogy az újság A kis hableány képét nem kereskedelmi célokra használta.

A felperesek a szobrot alkotó Edvard Eriksen dán szobrászművész örökösei voltak. Az alkotás egy kislány nagyságú sellő, amely egy sziklán ül a koppenhágai kikötő bejáratánál 1913 óta. A szerzői jogok 2029-ig vannak érvényben, akkor telik le a 70 év Eriksen 1959-ben bekövetkezett halála után. Eriksen Hans Christian Andersen előtt tisztelgett A kis hableány szobrának elkészítésével. Az idegenforgalmi attrakció évente mintegy egymillió látogatót vonz.

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!