2024. 09. 10. Kedd Nikolett, Hunor napja
Jelenleg a TV-ben:

Csángóidő

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Egy amerikai kutatás szerint az ukránoknak elegük van a háborúból

Az ukránok többsége tárgyalásokat akar kezdeni Oroszországgal – derült ki egy friss felmérésből, amely arra is rámutatott, hogy a megkérdezett ukránoknak a nyolcvan százaléka mondta azt, hogy a háborúban elvesztette barátait vagy családtagjait.

  • Egy amerikai kutatás szerint az ukránoknak elegük van a háborúból

Az amerikai székhelyű National Democratic Institute (NDI) mintegy negyven kérdést tett fel több mint 2500 ukránnak különböző témakörökben – írja a Samnytt svéd hírportál. A felmérés, amelynek finanszírozásában Svédország is részt vett, májusban készült, de csak alig több mint két hónappal később jelent meg. Magukat az interjúkat a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) végezte az NDI megbízásából – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Az NDI felmérésében a válaszadók nyolcvan százaléka mondta azt, hogy a háborúban elvesztette barátait vagy családtagjait. Tavaly májusban ugyanez az arány 44 százalék volt, 2022 májusában pedig húsz százalék. Tíz százalékuk pedig arról is beszámolt, hogy a háború miatt elvesztette otthonát, és egyre többen mondják, hogy fizikai és mentális egészségüket negatívan befolyásolja a háború.

A felmérésből az is kiderült, hogy az Oroszországgal való tárgyalási hajlandóság is növekszik, és 2022 óta először fordul elő, hogy az ukránok többsége most már béketárgyalásokat akar: 57 százalékuk mondta az, hogy tárgyalni akar, míg 38 százalékuk mondott nemet.

Az ukrán tárgyalási hajlandóság 2023 januárjában volt a legalacsonyabb, miután Ukrajna katonai sikereket ért el a harctéren, de azóta fokozatosan emelkedett. Akkor még csak az ukránok 29 százaléka akart tárgyalni.

Ezzel szemben az ukrán kompromisszumkészség nem ilyen erős. 77 százalékuk nemet mond arra, hogy beleegyezzenek abba, hogy Oroszország megtartsa a most általa ellenőrzött területeket. 19 százalékuk teljesen vagy valamelyest elfogadhatónak tart egy ilyen megoldást.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Izrael csapást mért egy humanitárius övezetre Gázában

Izrael csapást mért egy humanitárius övezetre Gázában

Humanitárius zónára mért csapást az izraeli hadsereg hétfő éjszaka a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisznál, a palesztin katasztrófavédelem bejelentése szerint a támadásban 40-en meghaltak és 60-an megsebesültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!