2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Egész Hispániát beterítette a szerencse

A korábbi évektől eltérően, amikor egy-egy szűkebb térséget részesített kegyeiben a szerencse, idén szerte Spanyolországban sokaknak jutott a főnyereményt megütő szelvények hasznából a hagyományos karácsonyi lottón, az El Gordón (A Kövér), amelyen 2,4 milliárd eurót (777 milliárd forint) osztottak szét.

  • Egész Hispániát beterítette a szerencse

A főnyereménynek ebben az évben a 03347-es szám birtokosai örülhettek. A játék sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így a 400 ezer eurós főnyereményen osztozni kell. Az adózás után sorsjegyenként 320 ezer eurót (100 millió forint) jelent a fődíj.

December 22-e Spanyolországban minden évben szinte csak a lottósorsolásról szól. Lényegében megáll az élet, mindenhol bekapcsolják a televíziót, és még a munkahelyeken is fél szemmel a négy órán át tartó élő közvetítést figyelik.

Bár vannak a világon más lottók, amelyeken sokkal nagyobb összeget lehet nyerni, az El Gordo a világ legrégebbi, 1763-ban alapított és legnagyobb össznyereményű lottója.

Idén különösen nagy volt az öröm a Valencia megyei Manises faluban, ahol 2012 óta harmadszor ütötték meg a 400 ezer eurós főnyereményt.

A sorsolást 1913 óta változatlan formában rendezik: a San Ildefonso általános iskola kiválasztott 20 diákja húzza ki a számokat, és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek.

A húzást a Királyi Színházban (Teatro Real) rendezik meg évek óta, ahol már előző nap elhelyezik a 100 ezer játékban lévő számot tartalmazó golyót, és a nyereményeket jelző golyókat. A közjegyzők ellenőriznek mindent, majd lezárják és lepecsételik a terembe vezető ajtókat, éjszakára őrt is állítanak eléjük.

A húzást közönség előtt tartják, őket a sorsolás előtt egy órával engedik be a színházterembe. Rengetegen öltenek jelmezt a nagy eseményre, és szerencsehozó tündérként, boszorkányként vagy akár a pápának öltözve izgulják végig az eseményt.

Ritka, hogy valaki egyedül vásárolja meg 200 euróba kerülő nagyszelvényt, többnyire együtt játszanak a családok, a kollégák a munkahelyeken vagy épp egy bár törzsvendégei, de lehetőség van tizedszelvény vásárlására is.

Vannak, akik konkrét számokhoz ragaszkodnak, és 30 éve mindig ugyanazt az ötjegyű számot veszik meg a karácsonyi lottón, de akadnak, akik az időzítésben hisznek, és az utolsó pillanatban, a sorsolás előtti este, az utolsó megmaradt sorsjegyekre vadásznak. Pedig a szelvényeket már júliusban elkezdik árusítani.

A karácsonyi lottó a spanyoloknak annyira fontos, hogy még a polgárháború idején is megtartották. Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino (A Gyermek), ennek nyerteseit január 6-án, vízkeresztkor sorsolják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Meglehetősen nagy megdöbbenést keltett a diplomáciai adok-kapok, amelynek Ukrajna és egyik legfontosabb szövetségese, Lengyelország között lehettünk tanúi a napokban – írja a Magyar Nemzet. Miért mehettek ennyire messzire az ukránok, mi állhatott Zelenszkij elnök éles szavai mögött?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!