2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Egész éjjel túlélők után kutattak a leomlott hídnál

Hír TV

2018. augusztus 15., szerda 07:53, frissítve: szerda 09:44

Még mindig keresik a túlélőket a keddi, észak-olaszországi tömegszerencsétlenség után. Tegnap több tucat jármű zuhant a 45 méteres mélységbe, amikor összeomlott Genova mellett egy híd. A balesetben 38-an haltak meg, de az áldozatok száma tovább emelkedhet. A környékről több mint 400 embert telepítettek ki, mivel attól tartanak, hogy a híd további részei is leomlanak. A 60-as években tervezett viadukt évek óta veszélyes volt.

Meglátogatta az olasz minszterelnök az A10-es autópálya felüljáróját, Genova külvárosánál. A 90 méteres magasságban húzódó híd kedden omlott össze. A szerencsétlenség pillanatában dugó volt a hídon, sorban álltak az autók és kamionok egymás után. Sok járművet a lezuhanó betontömbök nyomtak össze. A híd alatt ráadásul lakóházak is voltak, ezekben is több sérült volt. Több mint harmincan vesztették életüket.

 „Amiről én személyesen meggyőződtem eddig, az alapján a halottak száma nőni fog. Ez egy hihetetlen tragédia, és különösképpen azért, mert nem volt robbanás vagy baleset. A szerkezeti hiba hipotézisén dolgozunk” – fogalmazott Giuseppe Conte.

A híd fenntartója szerint a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát. Az 1963-ban épített, de a forgalomnak csak 1967-ben átadott Morandi-hídat ugyanakkor a szakemberek szerint már évekkel ezelőtt el kellett volna bontani, ugyanis az átadás pillanatától kezdve süllyedt.

„Abban az időben még építészeti szempontból is lenyűgöző munka volt. Világos, hogy az ilyen építmények, sok olasz építményhez hasonlóan régiek, és ezért az idő próbájának vannak kitéve. A hidat fel kellett volna újítani, de most az ügyészséggel közösen vizsgálatot kell folytassunk, hogy biztosak legyünk benne, mi okozta az összeomlást és, hogy megelőzzük a hasonló tragédiákat” – jelentette ki a kormányfő.

Az autópálya szakasz stratégiai jelentőségű volt az észak-olasz régió, valamint az olasz és a francia riviéra közötti összeköttetésben. A híd évek óta túlterhelt volt, naponta 25 ezer kamion haladt át rajta.  Az elmúlt 5 évben 5 híd omlott le Olaszországban.

Áder együttérzését fejezte ki

Részvét-táviratot küldött Áder János Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt. A magyar köztársasági elnök együttérzését fejezte ki olasz kollégájának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.