2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Ebola: meghalt az első amerikai beteg

Meghalt az első ebolás amerikai beteg. A férfi szeptember végén Libériából érkezett az Egyesült Államokba, de elhallgatta, hogy korábban egy ebolás beteg szállításánál segített Afrikában. Sierra Leonéban közben attól tartanak, hogy a vírus terjedése felgyorsul a temetkezési vállalkozók sztrájkja miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint eddig több mint 7 ezren fertőződtek meg a vírussal, több mint 3400-an pedig bele is haltak a vérzéses lázba.

Sztrájkolnak a temetkezési vállalkozók Sierra Leonéban. Azért elégedetlenek, mert két hónapja nem kaptak fizetést az államtól, pedig munkájuk miatt naponta életveszélyben vannak. Az ebola a fertőzöttek holttesteivel érintkezve is terjed, ezért csak különleges védőfelszerelésben lehet szállítani őket. „Már két hónapja tartoznak a fizetésünkkel, és már kell a pénz. Az sem érdekel minket, ha a holttesteket a városban fogjuk kitenni, de a pénzünket akarjuk. Megbélyegeznek minket a környezetünkben, úgyhogy a kormány fizessen ki minket” – mondta egy szállító, aki szerint naponta 20-30 holttestet kell elvinniük, miközben előfordul, hogy a temetői helyhiány miatt egy sírba több testet is el kell temetniük. A munkabeszüntetéssel azonban tovább nő a járvány terjedésének veszélye.

Egyre nő a megbetegedések száma az egészségügyi dolgozók között is. Az Európai Unió bejelentette: légihidat hoz létre a segélyek egyszerűbb eljuttatása érdekében Nyugat-Afrika felé, és külön csoportot állít fel a megfertőződött segélymunkások kimenekítésére. „Májustól mostanáig 60 egészségügyi dolgozó halt meg Sierra Leonéban. Szerintem ez egy nagyon komoly, nagyon félelmetes adat, és sokkal többet kellene tenni ahhoz, hogy csökkentsük ezt a számot. És a szám még mindig emelkedik” – fogalmazott az egészségügyi felügyelő.

Az ENSZ-ben az információk megosztására szólított fel egy kutató. „Kulcsfontosságú, hogy a tudósok és az intézetek megosszák egymással az információkat. Ez magától értetődőnek hangzik, de mégsem így történik a gyakorlatban” – nyilatkozta Peter Piot, aki hozzátette, hogy a sikeres vakcinák terjesztésének leginkább bürokratikus akadályai vannak.

Az ENSZ 50 millió dollárt szavazott meg az ebola elleni küzdelem finanszírozására, ebből év végéig tudják fedezni a vírus terjedését gátló intézkedések költségét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!