2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ebola-fertőzést gyanítanak Albániában

Ebolafertőzést gyanítanak Albániában 5 eritreai bevándorlónál, akiket jelenleg kórházban vizsgálnak. A fertőzésben március óta több mint ezer ember veszítette életét Nyugat-Afrikában. Az érintett országok csaknem 1000 adag kísérleti vakcinát kapnak Kanadától. Az oltóanyagot eddig csak állatokon tesztelték, de az Egészségügyi Világszervezet engedélyezte a használatukat a rászoruló államokban.

Az ebolajárvány első európai áldozata, egy 75 éves férfi kedden hunyt el egy madridi kórházban. „A hír rá kell hogy döbbentsen minket arra, mi történik Afrikában. Tudnunk kell arról, hogy sok olyan testvérünk, misszionáriusunk van, akinek segítségre van szüksége. Ez volt Miguel üzenete. Rá akarta irányítani a figyelmet erre a problémára” – mondta az áldozat unokaöccse.

A spanyol férfi Libériában fertőződött meg, ahol évtizedeken keresztül dolgozott misszionáriusként. Az utóbbi hónapokban ebolás betegeket kezelt egy helyi katolikus kórházban. A hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti ebolagyógyszerrel, azonban ez sem tudta megmenteni az életét.

Az ebolavírus Guineából indult ki, ahol már több mint 350 embert ölt meg idén március óta. A nyugat-afrikai országban a vöröskereszt önkéntesei is segítik a megelőzést, és támogatják azokat, akik már elkapták a vírust. „Nem fogjuk elfogadni a kirekesztés növekedését: több tiszteletet és védelmet akarunk a fertőzötteknek, hogy jobban elfogadják őket. Minden, amit teszünk, ebbe az irányba kell hogy vigyen minket” – fogalmazott a nemzetközi vöröskereszt főtitkára.

A járvány már több mint ezer ember életét követelte Nyugat-Afrikában kitörése óta. Kedden Nigériában halt meg egy újabb ember. A magas lázzal, izomfájdalommal, hányással és fejfájással járó betegség vérrel és más testnedvvel terjed, hatékony ellenszere egyelőre nincs, a fertőzöttek többsége nem éli túl a betegséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!