2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Durvuló hongkongi tüntetés

  • Durvuló hongkongi tüntetés

A hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint hétfőn kora délután elrendelte az aznapi járatok törlését, miután több ezer résztvevős kormányellenes tüntetés lehetetlenítette el a repülőtér zavartalan üzemeltetését – derül ki a South China Morning Post című hongkongi lap internetes oldalán közzétett tudósításból. A már úton lévő, beérkező járatoknak engedélyezték a leszállást, de a kimenő járatokat felfüggesztették a Hongkong Lantau-szigetén található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi légikikötőben – írja az MTI.

A hónapokkal ezelőtt kezdett, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként zajló ülőtüntetés negyedik napja tart a repülőtéren. A tüntetők és a rendőrök vasárnap este ismét többször összecsaptak, mintegy negyven sérültet kellett kórházba szállítani. Az ellátásra szorulók közül egy nő, akit a rendőrök babzsáklövedékkel találtak el, elveszítheti a jobb szemét a sérülése következtében. A tegnapi demonstráción ezért több résztvevő szemfedőt viselt, illetve szemet ábrázoló transzparenst tartott a kezében.

 Egy utas várja gépe indulását. A kínai központi kormány a rend helyreállítását követeli a tiltakozóktól

Fotó: Reuters

 

A vasárnapi összecsapások során a tiltakozók közül néhányan téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal és gumibotokkal igyekeztek oszlatni a tömeget. A South China Morning Post beszámolója szerint vasárnap fordult elő először az, hogy a rendőrök zárt helyen – egy vonatállomáson – vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen. Az összecsapásokról készült és az interneten közzétett videófelvételeken a gumibotokkal támadó rohamrendőrök elől menekülő tüntetőket és földön fekvő sérülteket lehet látni.

Éjfél után a hongkongi kormányzat nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a tüntetők cselekményeit, és felszólította a lakosságot, hogy mondjon nemet az erőszakra, működjön közre a rend helyreállításában. A hongkongi kormányzat ezzel Peking múlt héten kinyilvánított üzenetét visszhangozta. Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője tegnap elmondta: „A szélsőséges tüntetők különösen veszélyes tárgyakkal támadtak a rendőrökre, ami már önmagában bűncselekménynek számít, és a terrorizmus első jeleiről árulkodik.”

A tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!