2019. december 10.,
kedd, Judit napja

Durvuló hongkongi tüntetés

A REPÜLŐTÉR IS MEGBÉNULT A TILTAKOZÁSOK KÖVETKEZTÉBEN

Magyar Nemzet

2019. augusztus 13., kedd 09:22

A hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint hétfőn kora délután elrendelte az aznapi járatok törlését, miután több ezer résztvevős kormányellenes tüntetés lehetetlenítette el a repülőtér zavartalan üzemeltetését – derül ki a South China Morning Post című hongkongi lap internetes oldalán közzétett tudósításból. A már úton lévő, beérkező járatoknak engedélyezték a leszállást, de a kimenő járatokat felfüggesztették a Hongkong Lantau-szigetén található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi légikikötőben – írja az MTI.

A hónapokkal ezelőtt kezdett, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként zajló ülőtüntetés negyedik napja tart a repülőtéren. A tüntetők és a rendőrök vasárnap este ismét többször összecsaptak, mintegy negyven sérültet kellett kórházba szállítani. Az ellátásra szorulók közül egy nő, akit a rendőrök babzsáklövedékkel találtak el, elveszítheti a jobb szemét a sérülése következtében. A tegnapi demonstráción ezért több résztvevő szemfedőt viselt, illetve szemet ábrázoló transzparenst tartott a kezében.

 Egy utas várja gépe indulását. A kínai központi kormány a rend helyreállítását követeli a tiltakozóktól

Fotó: Reuters

 

A vasárnapi összecsapások során a tiltakozók közül néhányan téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal és gumibotokkal igyekeztek oszlatni a tömeget. A South China Morning Post beszámolója szerint vasárnap fordult elő először az, hogy a rendőrök zárt helyen – egy vonatállomáson – vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen. Az összecsapásokról készült és az interneten közzétett videófelvételeken a gumibotokkal támadó rohamrendőrök elől menekülő tüntetőket és földön fekvő sérülteket lehet látni.

Éjfél után a hongkongi kormányzat nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a tüntetők cselekményeit, és felszólította a lakosságot, hogy mondjon nemet az erőszakra, működjön közre a rend helyreállításában. A hongkongi kormányzat ezzel Peking múlt héten kinyilvánított üzenetét visszhangozta. Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője tegnap elmondta: „A szélsőséges tüntetők különösen veszélyes tárgyakkal támadtak a rendőrökre, ami már önmagában bűncselekménynek számít, és a terrorizmus első jeleiről árulkodik.”

A tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

Magyar Nemzet