2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Duplájára nőttek a fentanilfogások Floridában

Az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer Ellenes Hivatala (DEA – Drug Enforcement Administration) 2022-ben több mint 58,3 millió hamis fentanil és megközelítőleg 13.000 font (1), vagyis közel 7 tonna (5896,700 kg) fentanilport foglalt le. A tavalyi lefoglalások nagyjából 387 millió halálos adagnak felelnek meg.

  • Duplájára nőttek a fentanilfogások Floridában

A DEA adatai arra figyelmeztetnek, hogy az utcai tablettákba kevert fentanil használata 60%-os eséllyel halálos kimenetelű lehet (2). Az USA-ban a fentanilhasználat emelkedése rendkívül sok túladagoláshoz vezetett, a kábítószerrel összefüggő bűnüldöző szervek számára folyamatos küzdelmet jelent.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) adatai szerint a fentanil túladagolás okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban százezrek életét követeli (3).

A Florida állambeli Lee megyében és a régióban a tavalyi év azonos időszakához képest duplájára növekedett a fentanillal kapcsolatos kábítószer-letartóztatások száma. A helyi rendőri szervek úgy vélik, hogy az óriási növekedés a valódi kábítószer-kínálatnak csak egy nagyon kis része. A fentanil valójában nem csak a helyi feketepiacról, hanem főleg az államon, sőt az országon kívülről érkezik.

A bűnüldöző szervek munkatársai eddig 140 drogokkal kapcsolatos letartóztatást hajtottak végre csak idén, a vám- és határvédelem ügynökei még tavaly év végén két rajtaütés során pedig több mint 1,2 millió fentanil tablettát foglaltak le. Mindennek ellenére ugyanakkor az látszik, hogy a fentanil továbbra is jelen van a feketepiacon és a kábítószer-ellátásban, és a határon lefoglalt mennyiség továbbra is emelkedik, 2022-ben pedig rekordszintet ért el.

Lee megye az elmúlt évben megduplázta kábítószer-ellenes egységeinek létszámát, hogy felvegye a harcot (4) az egyre súlyosbodó droghelyzettel szemben. A floridai nyomozók a fentanilt azóta különböző anyagokban is felfedezték, a feketepiacon a kereskedők a marihuánától kezdve a hamisított tablettákig más típusú drogokkal is összekeverik és úgy árusítják.

A fentanil-krízis messze túlmutat Lee megyén és Florida államon, ez az egész Egyesül Államokat érinti: a vám- és határvédelmi adatok szerint a fentanil lefoglalások száma rendkívül magas, 150%-os növekedést mutat a tavaly év azonos időszakához képest (5).

A publikációt Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója készítette.

Források:

https://www.dea.gov/

https://www.foxnews.com/us/fentanyl-drug-busts-increase-200-parts-florida

https://blogs.cdc.gov/nchs/2023/05/03/7338/

https://www.foxnews.com/politics/white-house-backs-gop-bill-classify-fentanyl-schedule-substance

https://www.foxnews.com/politics/border-patrol-seized-800lbs-fentanyl-between-ports-entry-source

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Paláver

Paláver

A HírFM és a HírTV interaktív műsora a szócsaták bajnokaival. Műsorvezető: Jeszenszky Zsolt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!