2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Döntött az uniós bíróság: elmarasztaló ítélet a CEU ügyében

CEU

Az uniós joggal összeegyeztethetetlenek találta az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden azokat a feltételeket, amelyeket az Országgyűlés a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének magyarországi gyakorlásához szabott.

  • Döntött az uniós bíróság: elmarasztaló ítélet a CEU ügyében

Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósította a Hír TV nézőit. A bejelentkezésben elhangzott, hogy az Európai Bíróság döntésében egyrészt kimondta, hogy az európai joggal ellentétes volt az a feltétel, amelyet Magyarország támasztott azon felsőoktatási intézményekkel szemben, amelyek székhelye nem Európában volt, és ellentétesnek találta, hogy ezen egyetemeknek előzetesen működési engedélyt kellett volna kérniük a magyar hatóságoktól.

Zöldhegyi Katalin kitért arra is, hogy ítélet kimondja, hogy ez a szolgáltatások szabad nyújtásáról szóló nemzetközi egyezménnyel ellentétes, továbbá azt, hogy Magyarország tényleges oktatási tevékenységhez kötötte a külföldi egyetemek magyarországi tevékenységét. 

Az Európai Bíróság döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs: Magyarországnak végre kell hajtania az ítéletet, meg kell semmisítenie a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását.

Elmarasztaló ítélet a CEU ügyében

Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, közismertebb nevén a Lex CEU – mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága (EUB). A luxemburgi székhelyű testület ezzel megerősítette Juliane Kokottnak, az EUB főtanácsnokának márciusi véleményét, amely megállapította: Magyarországnak egyenlő feltételeket kellene teremtenie a nemzeti és nemzetközi felsőoktatási intézmények között, mert sem a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményben foglaltakkal, sem az azt magában foglaló EU-s joganyaggal nem összeegyeztethető a 2017-es törvénymódosítás.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelezők az uniós tagállamokra nézve.

Mint azt az ítélet kedd reggel közzétett szövegében írják,

  • mivel Magyarország a külföldi felsőoktatási intézmények által Magyarországon való gyakorlását az érintett intézmény székhelye szerinti harmadik állam közötti nemzetközi szerződés fennállására vonatkozó feltételhez köti, nem teljesítette a Kereskedelmi Világszervezet keretében kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján a nemzeti elbánás tekintetében vállalt kötelezettségeit.
  • A követelmény továbbá sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.
  • A kormány és a CEU részéről egyelőre nem véleményezték a kedd reggeli ítéletet

Emlékezetes: a márciusi főtanácsnoki indítvány után a Fidesz azt kommunikálta, hogy

a felsőoktatási törvény senkit sem diszkriminál, annak hazánkban egyedül a Soros György által alapított egyetem nem tudott megfelelni.

– A Közép-európai Egyetem (CEU) továbbra is működik Budapesten, jelenleg is ad ki diplomákat és hirdet felvételt – mondta akkor Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A CEU részéről üdvözölték az indítványt, ám mint azt közleményükben tudatták, a Lex CEU visszavonásáig Bécsben folytatják az amerikai akkreditációhoz kötődő oktatási tevékenységüket.

Ismert az is, hogy a nemzetközi politikai életben is port vert fel a Soros-egyetem ügye: az Egyesült Államok külügyminisztériuma csalódottságát fejezte ki a döntés miatt,

az EU-ban pedig a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a részéről féltették a CEU-t.

A magyar kormány berkeiből mindkét esetben félreértésen alapuló kritikákról beszéltek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!