2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Döntés született az EU-csúcson: Ursula von der Leyen a jelölt

A V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyent jelölik az EU-s állam- és kormányfők Jean-Claude Juncker utódjaként az Európai Bizottság élére. A három napig tartó maratoni tárgyalássorozat után végül sikerült megállapodni az EU legfontosabb intézményeinek vezetőiről.

  • Döntés született az EU-csúcson: Ursula von der Leyen a jelölt

Nem sokkal 19 óra után Donald Tusk az Európai Tanács elnöke Twitter oldalán jelentette be, hogy az állam és kormányfők megegyeztek az unió legfontosabb intézményeinek vezetőiről. Majd a neveket sajtótájékoztatón is megerősítette.

,,Két férfit és két nőt választottunk az unió főbb tisztségeire. Ez egy tökéletes kombináció a nemek tekintetében. Ursula von der Leyen a bizottsági elnöki jelölt, így ő lehet az első nő ebben a pozícióban. Charles Michel belga miniszterelnököt jelöltük az Európai Tanács elnökének, Josep Borrellt az EU-s külügyminiszteri posztra, és Cristine Lagarde az ő nemzetközi hátterével az Európai Központi Bank elnökjelöltje.'' - jelentette be Donald Tusk.

A háromnapos maratoni tárgyalássorozatot kedd este rövid időre fel kellett függeszteni. A Politico hírportál szerint Angela Merkelen kívül az összes többi állam és kormányfő beleegyezett Ursula von der Leyen személyébe, Németországban azonban a nagykoalíciós partner szociáldemokraták hevesen ellenezték a védelmi miniszter bizottsági elnöki jelölését. Valamint a baloldali párt az Európai Központi Bank elnökeként nem Christine Lagarde-ot, hanem a német szövetségi jegybankot vezető Jens Weidmannt látta volna szívesen.

Végül Németország tartózkodott az EU-s vezetőkről, köztük a bizottsági elnökjelöltről szóló szavazáson.

,, A koalícióban úgy állapodtunk meg, hogy ha nincs egyetértés, akkor Németország tartózkodik. De azt mondhatjuk, hogy a jelölést enélkül is jóváhagyták.'' - nyilatkozta Angela Merkel.

A Spiegel német hírportálnak nyilatkozó korábbi Európai Parlamenti elnök, Martin Schulz szerint Ursula von der Leyen személyének jelölése egyértelműen Orbán Viktor és Kelet-Európa győzelme.

,,A mostani személyi döntésekkel fontos tartalmi kérdésekben is állást foglaltunk magyar szempontból nézve. Tudtuk tartani azt amit szerettünk volna, amit vállaltunk. Tehát olyan vezetők kerülnek az unió intézményei élére, akik Magyarország szempontjából jó politikát fognak majd folytatni, vagy legalábbis jó esély van arra, hogy jó politikát folytassanak. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolog. A dolognak nem a végén vagyunk, hanem az elején, hiszen ezek a vezetők most kezdenek majd dolgozni. Még vannak egyébként szavazási procedúrák is, reméljük azokat túlélik, de utána megkezdődik a munka.'' -  fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök azt mondta: a jövőben is lesznek harcok, de a közép európaiak kiállnak egymásért.

Donald Tusk Twitter oldalán erősítette meg, hogy az Európai Tanács új elnökének Charles Michel belga miniszterelnököt, az unió külügyi posztjára Josep Borrelt, az Európai Központi Bank élére pedig Christine Lagarde-ot jelölik - mondta el Zöldhegyi Katalin a Hír TV brüsszeli tudósítója. 

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!